Το διπλασιασμό της προσφοράς πετρελαίου της στην Κίνα συμφώνησε η  Rosneft την προσεχή 25ετία, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 270 δισ. δολαρίων. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με το μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο. Θα ακολουθήσει επίσης συμφωνία από τη Novatek, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας, με την κινεζική Sinopec για την εξαγορά μεριδίου στο κοίτασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου της αξίας 20 δισ. δολαρίων στη ρωσική χερσόνησο Γιαμάλ.

Ο Ιγκορ Σέσιν, πρόεδρος της Rosneft, δήλωσε ότι η εταιρεία του που ελέγχεται από το κράτος θα προμηθεύσει την Κίνα με 365 εκατ. τόνους πετρελαίου, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Ρωσία προμηθεύει 15 εκατ. τόνους πετρελαίου στην Κίνα μέσω του αγωγού της East Siberia Pacific Ocean που άρχισε να λειτουργεί το 2009, μέρος από την ετήσια παραγωγή της που φθάνει τα 518 εκατ. τόνους.

Οι δύο αυτές συμφωνίες σηματοδοτούν τη στροφή της Ρωσίας προς την Ασία, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη για ενέργεια κινεζική αγορά, την ώρα που η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει στάσιμη και οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.