Συνεχίζεται η αυξητική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ποσοστό των οποίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ανήλθε, στα τέλη Μαΐου, στο 11,9% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι δάνεια αξίας 428 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο "κόκκινο". Το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στα περίπου 3,6 δισ.ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται όσον αφορά το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΠΓΔΜ.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται στα 324 εκατ.ευρώ, ενώ τα καθυστερούμενα δάνεια των νοικοκυριών διαμορφώνονται στα 104 εκατ.ευρώ.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στο 15%, ενώ των νοικοκυριών στο 7,25%.

Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ εμφανίζεται καθησυχαστική, αναφέροντας ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΠΓΔΜ, παρά την αυξητική τάση που εμφανίζει, είναι πιο χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερο επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ΠΓΔΜ που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.