Σε μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε αστικές περιοχές θα προχωρήσουν οι δύο εταιρείες, Vodafone και Wind στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοίνωσαν σήμερα  στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών, κκ. Γλαύκος Περσιάνης και Νάσος Ζαρκαλής.

 Η συμφωνία προβλέπει ότι θα αναπτύξουν κεραίες από κοινού σε πολλά σημεία της χώρας, δημιουργώντας έτσι ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα κεραιών, με αρκετά χαμηλότερο ωστόσο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας δικτύου.

Τα οφέλη υποστηρίζουν οι δύο πάροχοι είναι πολλαπλά καθώς η συνεργασία αυτή τους επιτρέπει να πάνε πιο γρήγορα σε περιοχές της περιφέρειας που σήμερα δεν καλύπτονται από κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες και άρα να προσφέρουν υπηρεσίες δεδομένων και Mobile Internet σε περισσότερους χρήστες εκτός αστικών κέντρων ενώ παράλληλα βελτιώνουν την εμπειρία των συνδρομητών μέσα στις πόλεις.

Για την υλοποίηση της συμφωνίας οι Vodafone και Wind θα ιδρύσουν κοινή νέα εταιρεία, στην οποία θα είναι ισότιμοι μέτοχοι κατέχοντας από 50% των μετοχών της. Η νέα εταιρεία, που θα στελεχωθεί από μηχανικούς, προερχόμενους και από τις δύο εταιρείες κινητής, θα επενδύσει άμεσα πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, δημιουργώντας 650 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Το πρόγραμμα επενδύσεων θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Network Sharing

Το μοντέλο κοινής χρήσης του δικτύου, γνωστό ως network sharing, είναι εντελώς καινούριο στην Ελλάδα αλλά ήδη δοκιμασμένο σε άλλες ώριμες αγορές κινητής τηλεφωνίας όπως της Μεγάλης Βρετανίας, Σουδίας, Ιρλανδίας, ΗΠΑ, κ.ά. Αποτελεί μία επιλογή στην οποία στρέφονται ολοένα και περισσότεροι πάροχοι κινητής διεθνώς καθώς από τη μία βλέπουν τα κόστη ανάπτυξης των δικτύων να ανεβαίνουν κατακόρυφα με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών ενώ από την άλλη τα έσοδα από τις υπηρεσίες τους μειώνονται λόγω ανταγωνισμού και ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία έχει 15ετη διάρκεια και τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στη συνάντηση των επικεφαλής της Vodafone και της Wind με τον πρωθυπουργό παρέστησαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης.

"Σήμερα είχαμε ένα καλό νέο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα και από άλλους συγγενείς ή άλλους χώρους", δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Σημείωσε, επίσης, ότι αν επιμείνουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, μπορούμε να μπούμε στη φάση της συγκομιδής και πως οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο.

"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις, το επόμενο διάστημα" δήλωσε ο Ν. Μηταράκης.