Στην χρηματιστηριακή σας καριέρα άπειρες φορές θα βρεθείτε σε κρίσιμα σταυροδρόμια. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να υιοθετήσετε μερικώς τη γνώμη ορισμένων, άλλες φορές θα πρέπει να μην την λάβετε καθόλου υπ’ όψιν σας, τελικά στα μόνα που θα μπορείτε να βασιστείτε είναι οι γνώσεις σας, η εμπειρία σας και το ένστικτό σας. Θα χρειαστεί να διαχειριστείτε με επιτυχία τόσο τις αποτυχίες σας όσο και τις επιτυχίες σας. Είμαστε άνθρωποι και όλοι μας έχουμε αδυναμίες και ελαττώματα. 

Σήμερα θα σας παραθέσουμε μερικές τεχνικές – μεθόδους ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα και με επιτυχία μερικά εμπόδια που θα προκύψουν στην ενασχόλησή σας με το «άθλημα». 

Οι βασικοί σας εχθροί προκύπτουν από μέσα σας. Το να ελπίζετε και το να φοβάστε είναι έννοιες που δεν μπορείτε να τις ξεχωρίσετε στο «άθλημα». 

Όταν η αγορά, πηγαίνει κόντρα στις προβλέψεις σας, ελπίζετε ότι σήμερα θα είναι η τελευταία μέρα που οι τιμές πηγαίνουν ανάποδα και από αύριο  θα συμβαδίσουν με την πρόβλεψή σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάσετε  περισσότερα από το αν είχε υπερισχύσει το συναίσθημα του φόβου και είχατε κλείσει την ζημιογόνα θέση σας έγκαιρα. 

Όταν η αγορά πηγαίνει σύμφωνα με τις προβλέψεις σας, αρχίζετε να φοβάστε μήπως τυχόν η επόμενη μέρα πάρει πίσω τα κέρδη σας. Ο φόβος σας εμποδίζει να κερδίσετε τόσα όσα δικαιούσθε. 

Για να πετύχετε θα πρέπει να αντιστρέψετε αυτές τις 2 φυσιολογικές σας παρορμήσεις. Αντί να ελπίζετε θα πρέπει να φοβάστε και αντί να φοβάστε πρέπει να ελπίζετε. Πρέπει να φοβάστε ότι η ζημιά μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη και να ελπίζετε ότι το κέρδος σας μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο. 

Ας υποθέσουμε ότι σε δεδομένη στιγμή πήρατε απόφαση να τοποθετηθείτε στη τάδε μετοχή. Το πιστεύω σας ήταν, ότι η εν λόγω μετοχή έχει  αυξημένες πιθανότητες να ανέβει. Όμως μετά από λίγες μέρες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τότε,  βασιζόμενοι στην τακτική που έχουμε επανειλημμένα αναφέρει, πουλάμε με ζημιά μέσα στα πλαίσια του 10 ή 15% από την τιμή που τοποθετηθήκαμε. 

Σίγουρα ή γεύση της αποτυχίας  είναι πικρή, προσπαθούμε να δούμε τι έφταιξε, αναλύουμε την κατάσταση,  εντοπίζουμε τα λάθη μας.  Αλλά υπάρχει κάτι μέσα μας που μας καίει και αυτό δεν είναι άλλο από την ήττα μας. Αυτό πολύ δύσκολα το διαχειριζόμαστε, ειδικά τον πρώτο καιρό, δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι κάναμε λάθος, δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι χάσαμε χρήματα από την εσφαλμένη επιλογή μας. 

Τι κάνουμε? Απλά επιδιώκουμε να το ξεχάσουμε το συντομότερο δυνατό, να ξεχάσουμε τη ζημιά που πάθαμε και μόνο αυτή. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε άμεσα να ρεφάρουμε! Το να προσπαθήσεις να ρεφάρεις από μια ζημιογόνα συναλλαγή είναι από τις χειρότερες χρηματιστηριακές γκάφες! Έχετε χάσει το βηματισμό σας, αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, θα χρειαστείτε χρόνο να τον ξαναβρείτε και να ηρεμήσετε. Ο λόγος είναι ότι με πληγωμένο τον εγωισμό μας, την τσέπη μας και την ματαιοδοξία μας, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ξανακάνουμε λάθος επιλογή και θα ξαναχάσουμε χρήματα.

Μείνετε απ’ έξω από το παιχνίδι, η αγορά δεν θα φύγει, εκεί θα είναι για να σας προσφέρει εκ νέου τη δυνατότητα να αναμετρηθείτε μαζί της. 

Ας υποθέσουμε ότι σε δεδομένη στιγμή τοποθετηθήκατε σε μια μετοχή η οποία πάει θαυμάσια και αυξάνει την αποτίμηση στο χαρτοφυλάκιό σας. Τότε η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σας αυξάνει γεωμετρικά, μπορείτε ακόμα να νιώσετε ότι έχετε το αλάθητο του Πάπα!. 

Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν τοποθετείστε σε κάποια άλλη μετοχή με σχετικά «ελαφρά τη καρδία», χωρίς προηγουμένως να έχετε εξετάσει επισταμένως όλα αυτά τα δεδομένα  που χρειάζονται ώστε να προχωρήσετε στην αγορά της. Εκεί λοιπόν έχετε αυξημένες πιθανότητες να σας συμβεί ή αναποδιά. Θα δείτε λοιπόν την πρώτη σας επιλογή να συνεχίζει να πηγαίνει θαυμάσια και την δεύτερη να σας γράφει ζημιές.

Θα  πρέπει να έχετε κατά νου το εξής. Αν η γενικότερη τάση της αγοράς είναι ανοδική, τότε έχετε πιθανότητες και η 2η μετοχή θα κινηθεί ανοδικά μέσα στο γενικότερο κλίμα. Αν όχι, τότε τι κάνετε? 90 φορές στις 100 διατηρείτε –εσφαλμένα- και τις 2 θέσεις που έχετε, με το σκεπτικό ότι αφ’ ενός  η πτώση της τιμής της 2ης μετοχής είναι προσωρινή και γρήγορα θα ανακάμψει, αφ’ ετέρου από τη στιγμή που κερδίζετε αρκετά από την πρώτη μετοχή, σε γενικές γραμμές είστε κερδισμένοι.. Εδώ σας πιάνει πάλι ο εγωισμός σας, όσον αφορά την λάθος επιλογή σας. 

Πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε τη βασική αρχή, άσε τα κέρδη σου να τρέχουν και κόψε τις ζημιές σου γρήγορα. Κρατήστε την κερδοφόρα επιλογή σας και απεμπολήστε την εσφαλμένη. Μην κάνετε το λάθος να ενισχύσετε τη θέση σας στην μετοχή που πάει ανάποδα στις προβλέψεις σας, είναι καταστροφή! Παραβιάζετε τον κανόνα, «μην πάς κόντρα στο ρεύμα». 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η καλή ψυχολογία είναι πολύ σημαντική. Φροντίστε να την διατηρήσετε, ή να την επαναφέρετε όταν διαπιστώνετε εσφαλμένες επενδυτικές κινήσεις. Κλείστε τον υπολογιστή σας, μην διαβάζετε εφημερίδες για ένα διάστημα, ασχοληθείτε έντονα με κάποια άλλη ενασχόληση, βγάλτε από το μυαλό σας το  χρηματιστήριο, επανέλθετε μετά από τουλάχιστον 2 μήνες. 

Μάθετε να περιμένετε! Δεν θα βγείτε χαμένοι. 

Α.Τ.

*Οποιεσδήποτε απόψεις, ειδήσεις, μελέτες, αναλύσεις, τιμές, ή και κάθε άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτή την ιστοσελίδα παρέχονται ως γενικά σχόλια για την αγορά, αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος και δεν συνιστούν επενδυτική συμβουλή. Τόσο το MONEYPOST.GR , όσο και ο γράφων, δεν αποδέχονται την ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή κέρδος που μπορεί να προκύψει άμεσα ή έμμεσα από την υιοθέτηση από τρίτους των απόψεων που παρατίθενται.