Περισσότερα από 26 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία στην Ευρώπη, ανάμεσά του 5,6 εκατομμύρια νέων κάτω των 25 ετών, δημιουργώντας το φόβο για την εμφάνιση μίας χαμένης γενιάς. Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία επικεντρώνεται στην ανεργία των νέων. 
Πέραν του θέματος της απασχόλησης των νέων, οι 27 θα εξετάσουν επίσης την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης. Αύριο, Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου τα οικονομικά θέματα θα δώσουν τη θέση τους στην διπλωματία. 

Η ανεργία είναι περισσότερο ανησυχητική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου περισσότεροι από ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι.

Σχετική συναίνεση έχει διαμορφωθεί για να περιληφθεί από το 2014 πακέτο ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, τα οποία θα αποδεσμευθούν τα πρώτα δύο χρόνια της περιόδου. 
Ωστόσο χρειάζεται ακόμη η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020, η οποία δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
Για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν επίσης να κάνουν πράξη την "Εγγύηση για τη νεότητα", που προβλέπει την προσφορά επαγγελματικής εκπαίδευσης ή θέσης εργασίας σε κάθε νέο στο πρώτο τετράμηνο μετά το τέλος των σπουδών ή την απώλεια της θέσης εργασίας του.

Η ιδέα αφορά την εκμετάλλευση αχρησιμοποίητων πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση υποδομών χρήσιμων στην απασχόληση των νέων, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

"Αλλά ως προς το σημείο αυτό υπάρχει διαμάχη με τους Γερμανούς, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί", δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.
"Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και ζητούμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια λόγοι για να το κάνουν. Η αδράνεια ή οι υπεκφυγές θα ήταν απαράδεκτες", δήλωσε χθες η Μπερναντέτ Σεγκόλ, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) , η οποία έχει προσκληθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.