Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατέληξαν χθες, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η χθεσινή συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ εκπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθορίζει το πώς θα μοιραστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις οι οποίες φθάνουν σε ετήσια βάση τα 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ΚΑΠ, το χρονικό διάστημα 2014-2020.

Το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε αναμένεται να λάβει την έγκρισης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  την προσεχή εβδομάδα, και αποσυνδέει τις αγροτικές επιδοτήσεις από τα επίπεδα αγροτικής παραγωγής και τις συνδέει με την έκταση των αγροτικών κτημάτων, καθώς και η άρση των περιορισμών στην παραγωγή ζάχαρης έως το 2017, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών.

 Σύμφωνα με το Reuters, οι «μεγάλοι χαμένοι» της συμφωνίας είναι οι αγρότες με μεγάλη αγροτική παραγωγή σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίοι, βάσει του ισχύοντος πλαισίου λαμβάνουν και τη «μερίδα του λέοντος» των επιδοτήσεων. Βάσει του νέου πλαισίου, οι μεγάλοι παραγωγοί ενδέχεται να δουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, με τους ιθύνοντες ωστόσο να αφήνουν χθες ένα «παραθυράκι» το οποίο θα δίνει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα περιορισμού των απωλειών στο 30%.

Και τούτο διότι, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο, αλλάζει πλέον το καθεστώς των δικαιούχων, με τις αγροτικές επιδοτήσεις να συνδέονται πλέον, όχι με την παραγωγή, αλλά με το μέγεθος των αγροτεμαχίων.

  Κατάργηση των περιορισμών στη ζάχαρη

Ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή στην αναθεωρημένη ΚΑΠ θεωρείται η άρση του περιορισμού στην παραγωγή ζάχαρης από τον Οκτώβριο του 2017, με το ισχύον εδώ και 45 έτη περιοριστικό σύστημα σε ποσότητες και τιμές, να θεωρείται υπεύθυνο για τη δημιουργία πλασματικών ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και για τον περιορισμό των εξαγωγών εκτός ΕΕ.