Την εκτίμηση ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανασυζήτηση του δημόσιου χρέους της χώρας, εξέφρασε απόψε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

"Να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, ώστε να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις, με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν, για να επιτραπεί η επανασυζήτηση για το δημόσιο χρέος", τόνισε. Ο κ. Σάλλας διευκρίνισε ότι η διαχείριση αυτού του εγχειρήματος μπορεί να πάρει πολλές μορφές, με μείωση επιτοκίων ,είτε με επέκταση χρόνου αποπληρωμής και άλλα τα οποία, όπως είπε θα αποφασισθούν από την κυβέρνηση και την τρόϊκα.

Αργότερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι "εφόσον η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν μπορεί, ή δεν είναι οικονομικά ορθό και κοινωνικά αποδεκτό, λόγω της ύφεσης, να διασφαλισθεί μέσω μιας ουσιαστικής αύξησης εσόδων από φορολογία, ή δεν αρκεί ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, η μόνη εναλλακτική πρόταση που απομένει είναι αυτή της αναδιαπραγμάτευσης. Είπε ότι η "επαναδιαπργμάτευση" θα πρέπει να επιτευχθεί θεσμικά, όταν και όπως πρέπει, αξιοποιώντας τις προβλεπόμενες στο τελευταίο μνημόνιο ρήτρες για τη ρύθμιση του, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Ecofin, για τις τραπεζικές καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών με σωστό τρόπο, είπε ότι ότι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων.

Εξάλλου, σε ερώτηση για την πορεία των εξαγορών από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι "όλες οι τράπεζες που εξαγοράστηκαν μέχρι τα τέλη του 2013 "θα γίνουν όλες όμιλος Πειραιώς", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις και δεν θα εκδηλώσει άλλο ενδιαφέρον.

Αναφερόμενος εξάλλου, στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Σάλλας είπε ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται, από πλευράς εικόνας και προσδοκιών, στο καλύτερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. "Δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, ωστόσο, η επικράτηση του ρεαλισμού στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί μια πολύ θετικότερη εικόνα για την χώρα", τόνισε αλλά επισήμανε ότι παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, παραμένει σοβαρό εμπόδιο η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

"Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων και ενεργειών που θα καθορίσουν το μέλλον της. Και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει νομίζω να αποκτήσουμε «ηθικά ερείσματα» και οικονομικά επιχειρήματα για να διεκδικήσουμε αυτά που κατά κάποιο τρόπο δικαιούμαστε. Οι συνθήκες που θα το επιτρέψουν, ήδη διαμορφώνονται", είπε ο κ. Σάλλας.

Τομέα, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, χαρακτήρισε την αγροτική οικονομία, ενώ, όπως υπογράμμισε, άλλες κλαδικές πολιτικές σε επιλεγμένες δραστηριότητες, οι οποίες θα επωμισθούν ρόλο ατμομηχανής για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων θα μπορούσε να είναι: οι ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, η αναθέρμανση του κλάδου της πληροφορικής τεχνολογίας, με την προκήρυξη ολοκληρωμένου προγράμματος ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η ενίσχυση των υποδομών του εκκλησιαστικού, περιβαλλοντικού και ιατρικού τουρισμού, όπου, όπως είπε ο κ. Σάλας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με χαμηλό κόστος συγκριτικά με την Δυτική Ευρώπη ή άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής και οι επενδύσεις στον κλάδο των διακομιστικών υπηρεσιών, των logistics ή της μεταφοράς ενέργειας που θα αναζωογονήσουν μια σειρά από εξαρτώμενες οικονομικές δραστηριότητες.