Η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε "Restricted Default" από "CCC", μετά την επιβεβαίωση από την κυπριακή κυβέρνηση ότι ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκεινται στο εγχώριο δίκαιο.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η υποβάθμιση σε "RD" αντανακλά την εκτίμηση πως η ανταλλαγή ομολόγων αποτελεί με βάση τα κριτήρια του μια "επώδυνη ανταλλαγή χρέους" (Distressed Debt Exchange).

Η Fitch σημειώνει ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ανταλλάξει ομόλογα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία λήγουν το επόμενο διάστημα, με νέα ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, αποτελεί “επώδυνη ανταλλαγή χρέους”, καθώς η επιμήκυνση της ωρίμανσης αντανακλά μια σημαντική μείωση για τους ομολογιούχους. 

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι υποβάθμισε σε "D" από "CCC" μόνο τα εγχώρια ομόλογα και επιβεβαίωσε όλα τα υπόλοιπα σε "CCC".

Ως εκ τούτου, ότι από τη στιγμή που τα ομόλογα ξένου δικαίου δεν επηρεάστηκαν από την ανταλλαγή, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε στο "B-" με αρνητικό outlook, σημειώνει η Fitch