Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μετά τον «καλό μαθητή» της τρόικας, την Πορτογαλία και τη συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ήρθε η σειρά της Ιρλανδίας να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος που προσφέρουν οι δανειστές προς την άκρη του τούνελ μοιάζει με έναν υφεσιακό λαβύρινθο.

Η νησιωτική χώρα περιήλθε και πάλι σε ύφεση, για πρώτη φορά μετά το 2009, καθώς κατέγραψε τρία διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας της, σύμφωνα με τα επίσημα αναθεωρημένα στοιχεία του Κεντρικού Γραφείο Στατιστικών (CSO).
Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, το ΑΕΠ οπισθοχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο, κατά 1%το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί προκάλεσαν σοκ, αφού οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%, όμως η πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (3%) και η μείωση των εξαγωγών (3,2%) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Για το 2012, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε επίσης δραστικά προς τα κάτω στο 0,2%, έναντι μιας προηγούμενης εκτίμησης για 0,9%.

Τα άσχημα αυτά μαντάτα έρχονται μόλις λίγους μήνες πριν το Δουβλίνο βγει από το Μηχανισμό Στήριξης (μέσα στο 2014), αφού υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2010 ήταν η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που κατέφυγε στην αμφιλεγόμενη βοήθεια της τρόικας, λαμβάνοντας 85 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζοντας τραπεζικής φύσεως ανάγκες και όχι δημοσιονομικές, όπως η Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τους αριθμούς ως απογοητευτικούς, δείχνοντας τον πονοκέφαλο που αντιμετωπίζει η συντηρητική κυβέρνηση του Έντα Κένι (φωτό).

Εύσημα από τους δανειστές

Τα μηνύματα για την Ιρλανδία από την πλευρά των δανειστών, πάντως ήταν ευνοϊκά, μόλις πρόσφατα. Το Διεθνές Νομισματικό

Ταμείο πριν από μερικές ημέρες εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του προγράμματος λέγοντας πως «η δημοσιονομική σταθεροποίηση του Δουβλίνου πορεύεται σύμφωνα με το σχέδιο» υπό την προϋπόθεση να λύσει μέσω της Ε.Ε. το θέμα με το τραπεζικό ζήτημα. «Το πρόγραμμα χάραξης πολιτικής της Ιρλανδίας είναι στιβαρό και η προσαρμογή τηρείται, προσφέροντας λογικά στέρεες προοπτικές για την επιτυχία του προγράμματος» ανέφερε επίσης το Ταμείο σε σχετική έκθεσή του.

Παράλληλα, πριν από μία εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. επικύρωσαν την απόφαση για την παράταση των δανείων προς την Ιρλανδία (και την Πορτογαλία) και συγκεκριμένα της ωρίμανσης κατά μία επταετία.

Το Eurogroup υπογράμμισε στην ανακοίνωση ότι και τα δύο προγράμματα είναι σε καλό δρόμο, παρά τις δύσκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι δύο χώρες έχουν ήδη σημειώσει επιτυχίες στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών.

Το Δουβλίνο άρχισε δειλά-δειλά να βγαίνει στις αγορές, τον περασμένο Μάρτιο, διαθέτοντας μακροπρόθεσμα δεκαετή ομόλογα και αρχίζοντας ήδη να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του 2014.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Όμως το success story της Ιρλανδίας αποδεικνύεται, προς το παρόν, απατηλό. Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, μπορεί οι πολίτες της χώρας να μην διαμαρτυρήθηκαν όσο οι Έλληνες ή οι Ισπανοί για τη συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε, όμως σε πολλούς οι μειώσεις μισθών έφτασαν το 20% την ώρα που οι φόροι αυξήθηκαν. Παράλληλα, η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, φτάνοντας το 14%.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει στο μισό, την ώρα που, πέρα του Δουβλίνου, πόλεις-φαντάσματα και προάστια με μισοχτισμένες κατοικίες και την πλειοψηφία των καταστημάτων να έχει βάλει λουκέτο, δείχνουν τη δραματική κατάσταση.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας αποδεικνύει περίτρανα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εύσημα των δανειστών σημαίνουν ότι έχει εφαρμοστεί μία πολιτική λιτότητας που αντί να λειτουργήσει με στόχο την εξυγίανση της οικονομίας βυθίζει στην ύφεση.

Είναι νομοτελειακό ότι οι περικοπές και η εκτόξευση της φορολογίας γυρίζουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους και στις κυβερνήσεις που τα εφαρμόζουν.