«Οι πρώτες ενδείξεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται ήδη και αναμένεται να ισχυροποιηθούν προοδευτικά, καθώς θα λαμβάνονται μέτρα αναπτυξιακού σκοπού» ανέφερε το Σάββατο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της.

Πρόσθεσε ότι η περίοδος 2013-2014 χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη καμπή της ελληνικής οικονομίας. 

«Η απεμπλοκή της χώρας από την κρίση χρέους και η επιστροφή της σε τροχιά αναπτύξεως καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της προσαρμογής, συνοδευόμενης όμως με τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική εξυγίανση» σημείωσε.

«Απαιτείται η ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της χώρας, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσαρμογή είναι δυνατόν να αποδειχθεί εύθραυστη και να υπονομευθεί η προσπάθεια, με σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι «όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεως των τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από λίγους, αλλά ισχυρότερους ομίλους, επαρκώς κεφαλαιοποιημένους, και από μερικές υγιείς μικρές τράπεζες. Τα μερίδια αγοράς των τραπεζών, που θα προκύψουν, διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό, ενώ θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακoς».