current views are: 1

29 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση16:39

Περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα αρχίσουν εκ νέου σειρά συσκέψεων με την ελληνική ηγεσία για τα ανοικτά μέτωπα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στον δημόσιο τομέα, τα φορολογικά έσοδα, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευση 16:39’
αρθρο-newpost

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα αρχίσουν εκ νέου σειρά συσκέψεων με την ελληνική ηγεσία για τα ανοικτά μέτωπα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στον δημόσιο τομέα, τα φορολογικά έσοδα, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα αρχίσουν εκ νέου σειρά συσκέψεων με την ελληνική ηγεσία για τα ανοικτά μέτωπα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στον δημόσιο τομέα, τα φορολογικά έσοδα, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Νέες καθυστερήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές, διεμήνυσαν οι τροϊκανοί οι οποίοι ετοιμάζονται να δείξουν την σκληρή τους πλευρά.

Όπως έχει ήδη γράψει και το newpost αυτή την φορά, πέραν των βασικών μεταρρυθμίσεων, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα. Το στίγμα, έδωσε σε ομιλία του ο επικεφαλής του ΔΝΤ στη χώρα μας Μπομπ Τραα από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε στην Αθήνα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Ο κ. Τραα ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου αλλά και εξόδου από την αγορά εργασίας με παράλληλη απελευθέρωση των αγορών και επαγγελμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί ετοιμάζονται να θέσουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% από 5% που ισχύει σήμερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 150 εργαζομένων), αλλά και επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού.

Στον δημόσιο τομέα, οι ευρωπαίοι θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει μέχρι τα μέσα του Ιουλίου τα ονόματα 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα.

Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα βρεθεί και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της «τρύπας» του ΕΟΠΥΥ, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ για εφέτος.

Στο φορολογικό κομμάτι η υστέρηση των εσόδων ανησυχεί ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των δανειστών μας, αν και από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Παράλληλα, διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς έχει υπάρξει για τον τρόπο είσπραξης του νέου φόρους στα ακίνητα, με τους ξένους να ζητούν να να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω του σίγουρου μηχανισμού της ΔΕΗ και τους Έλληνες να επιμένουν στην είσπραξή του από τις εφορίες.

Τέλος, πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν από την τρόικα και για το φλέγον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων καθώς ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ για φέτος θεωρείται ανέφικτος μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.

Το μνημόνιο προβλέπει για φέτος εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, την ώρα που στο ΤΑΙΠΕΔ, θεωρούν δύσκολο ακόμη και το στόχο του 1 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο.


σχετικα αρθρα