Στην πώληση του 9,5% που κατέχει στην εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων του Παρισιού (Aéroports de Paris, ADP) προχωρά το γαλλικό δημόσιο.

Ειδικότερα, πωλεί το 4,69% των μετοχών της ADP στον κατασκευαστικό όμιλο Vinci και το 4,81% στην Crédit Agricole Assurances, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Η κυβέρνηση και το κρατικό επενδυτικό ταμείο FSI θα συγκεντρώσουν 738 εκατ. ευρώ από την πώληση αυτού του 9,5% των μετοχών της ADP, διευκρίνισε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε στον Τύπο.

Η Vinci και η Crédit Agricole Assurances θα αποκτήσουν, έτσι, από μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ συμφώνησαν να μην αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο στην ADP πάνω από το 8% για πέντε χρόνια.

Με την αγορά αυτού του πακέτου μετοχών, η Vinci αυξάνει το ποσοστό της σε σχεδόν 8%. Ο όμιλος έχει κάνει σαφές ότι θέλει να επεκτείνει την δραστηριότητά του στον τομέα της διαχείρισης αεροδρομίων, ώστε να μειώσει την εξάρτησή του από τον τομέα των κατασκευών και να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του.

Υπό το βάρος των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια να αποκρατικοποιήσει ορισμένους τομείς ή να μειώσει τη συμμετοχή της σε ορισμένες επιχειρήσεις. Η πώληση των 9,4 εκατ. μετοχών της ADP έναντι τιμήματος 78,50 ευρώ για καθεμιά μειώνει το ποσοστό των μετοχών που διακρατεί συνολικά το γαλλικό κράτος στο 50,63%.