Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που θα περιλαμβάνει μέτρα που θα αφορούν φόρους, περικοπές σε συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο αρχίζει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η διαπραγμάτευση, η οποία θα αρχίσει στις 5 σήμερα το απόγευμα, θα έχει ως στόχο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό για το 2013, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. 

Ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα είναι η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία φτάνει το 1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και τα 2,5 δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2011. Δεύτερο θέμα στη λίστα θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αναμένεται να έχουν και για εφέτος έλλειμμα από 550 έως και 600 εκατ. ευρώ.

Στο πακέτο των μέτρων θα ενταχθεί και η αναδιάρθρωση στο Δημόσιο. Αυτές θα συζητηθούν αυτές τις μέρες, αλλά θα οριστικοποιηθούν το Σεπτέμβριο. 

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαπραγματευτεί μια νέα παράταση για το σχέδιο των 4.000 αποχωρήσεων, αλλά και για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων μέχρι και το Σεπτέμβριο. Σε αντάλλαγμα θα προσφέρει «σχεδόν έτοιμες» αποχωρήσεις σε εκπαιδευτικούς, συμβασιούχους των ΟΤΑ και εργαζόμενους σε αμυντικές βιομηχανίες.

Αναλυτικά τα ανοικτά μέτωπα των διαπραγματεύσεων εστιάζονται:

- στην εφαρμογή της εισφοράς στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ το 2014.

- στην υιοθέτηση νέων οργανογραμμάτων που θα αφορούν σε 450.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

- στην τοποθέτηση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

- στη μεταφορά στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων της μονάδας εσωτερικών υποθέσεων και υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.