Γράφει η Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το κλείσιμο της Κατσέλης, σήμερα πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων τραπεζών, να υποβάλλουν στους βασικούς μετόχους της Nutriart, πρόταση ώστε να βρεθεί μια λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Ενα τέτοιο σχέδιο για να γίνει αποδεκτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές.

Για να είναι βιώσιμη μια λύση θα πρέπει να είναι άμεσα εκτελεστή ώστε να με θέσει εκ νέου την εταιρεία σε μήνες αναμονής που έθεσαν τελικά και την εταιρεία σε αδιέξοδο. Ενημέρωση σχετική με αυτή την τελευταία πρόταση των τραπεζών έλαβαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της εταιρείας μετά από συνάντησή τους με εκπροσώπους του βασικού μετόχου, οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι θα έχουν μια απάντηση για το τι θα γίνει τελικά σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο.

Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει τη συνέχιση της λειτουργίας μέρους της εταιρείας, με μερική άρση  των υποθηκών, ώστε  να ελευθερωθούν ακίνητα και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να πουληθούν.

Οπως για παράδειγμα για τον κλάδο αλεύρου, της εταιρείας για τον οποίο λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε υπάρξει μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς από την Μέλισσα – Κίκιζας η οποία δεν προχώρησε.

Σημειώνεται ότι ο μέτοχος της  εταιρείας έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε αδυναμία να την ενισχύσει περαιτέρω ενόψει όπως σημειώνεται στην αίτηση πτώχευσης ότι έχει ήδη εισφέρει συνολικά από το 2009 46,132 εκατ. ευρώ –δηλαδή 16,799 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο και 29,332 εκατ. ευρώ ως δάνεια χωρίς ασφάλεια και η εταιρεία από τις 21/6/2013 βρίσκεται σε παύση πληρωμών.

Η εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια μειώνει συνεχώς της δραστηριότητα και τα μεγέθη της λόγω έλλειψης επαρκούς κεφαλαίου κίνησης. Το 2012 οι πωλήσεις στον κλάδο των αλεύρων μειώθηκαν κατά 44% σε σχέση με το 2011, ενώ στον κλάδο των καταναλωτικών και κατεψυγμένων η πτώση ήταν αντίστοιχα 51% και 42%.