Γράφει η Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Με ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει η προσπάθεια που πραγματοποιούν αυτή την περίοδο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να μην αποτύχουν οι δύο συνδεδεμένες τελικά ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των Λαχείων.

Τις τελευταίες δύο μέρες πραγματοποιήθηκαν και κυβερνητικές παρεμβάσεις εκτός από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων εταιριών (Ιντραλότ, ΟΠΑΠ, Emma Delta)  με στόχο να κλείσουν οι δύο συμφωνίες. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει καλέσει τις εμπλεκόμενες εταιρείες στην ιδιωτικοποίηση των Λαχείων  ( Ιντραλότ, Οπαπ, Emma Delta, Gtech) να υπογράψουν μεθαύριο Τετάρτη.

Η συμφωνία για τα Λαχεία με τη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ διασυνδέονται καθώς επειδή είναι οι ίδιες οι εταιρείες που εμπλέκονται θέτουν όρους η μία στην άλλη στη μια συμφωνία προκειμένου να υπογράψουν την άλλη. Ετσι από τη μια η Emma Delta ζητά να αλλάξουν όροι σχετικά με τη συμφωνία των λαχείων προκειμένου να υπογράψει την συμφωνία εξαγοράς του ΟΠΑΠ, από την άλλη η Ιντραλότ, ζητά να υπογραφεί η συμφωνία για τον τεχνολογικό πάροχο για να υπογράψει τη συμφωνία για τα λαχεία.

Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν πληροφορίες, αν δεν  ολοκληρωθεί η συμφωνία των λαχείων, θα μπορούσε να συμπαρασυρθεί και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αφού η Ιntralot θα μπορούσε στη συνέχεια να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του διαγωνισμού.

Ετσι ενώ οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί και θα ανέμενε κανείς ότι η υπογραφή των συμφωνιών θα ήταν τυπική διαδικασία, αντίθετα η υπογραφή και ολοκλήρωση των συμφωνιών έχει γίνει η αφορμή για αναδιαπραγμάτευση των όρων και επανατοποθέτηση των εταιρειών σε όλα τα ζητήματα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι τρεις μεγάλες συμφωνίες (σ.σ. λαχεία, τεχνολογικός πάροχος και ιδιωτικοποίηση του 33% του οργανισμού) σχεδόν συνέπεσαν χρονικά. Ταυτόχρονα  παρά την πίεση να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες, η διοίκηση του Οργανισμού οφείλει να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνιών που θα είναι καθ όλα νόμιμες».

Η πίεση κια η ανάγκη να ολοκληρωθούν οι δύο συμφωνίες αυξάνει τη διαπραγματευτική ικανότητα όλων των πλευρών και δυσχαιραίνει τις διπαραγματεύσεις αφού όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για τις άλλες πλευρές να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συμφωνίες.

Πέρα από τις εταιρείες που υπερρασπίζονται τα συμφέροντά τους, και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ η πίεση είναι μεγάλη αφού σε περίπτωση αποτυχίας θα χρεωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.