Γράφει η Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σε ένα νέο ιστορικά υψηλό έφτασε η ανεργία της Ευρωζώνης το Μάιο, στο 12,1%, από 12% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, λίγες μέρες μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής να διατεθούν 8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπισή της.

Στην Ε.Ε. των «27», το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,9%, παραμένοντας σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κοινοτικής υπηρεσίας την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων, συνεχίζει να κατέχει η χώρα μας με ανεργία άνω του 59%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τον Μάιο του 2013 οι άνεργοι νέοι (κάτω των 25 ετών) στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 5,501 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3,531 εκατομμύρια αφορούν στην Ευρωζώνη.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2012, καταγράφηκε μείωση των ανέργων στους νέους κατά 77.000 στην Ε.Ε. και αύξησή τους κατά 60.000 στην Ευρωζώνη.

Σχετικά με την χώρα μας, η ανεργία αυξήθηκε στο 26,8% του ενεργού πληθυσμού το Μάρτιο από 26,7% τον Φεβρουάριο. Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,1%, στις γυναίκες 30,4% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59,2%.

Οι νέοι τα μεγαλύτερα «θύματα» 

Η ανεργία των νέων, θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη σήμερα και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ζήτησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής  από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν από κοινού όλα τα μέσα που υπάρχουν, κοινοτικά και εθνικά, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κοινωνικό αυτό φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ για να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία του, έστειλε επιστολή στους 27 ηγέτες ένα και πλέον μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής. 

Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ καθώς ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε., βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στις περισσότερες χώρες. 

Τα συνολικά ποσοστά απασχόλησης για τους νέους παρουσίασαν πτώση κατά σχεδόν πέντε εκατοστιαίες μονάδες κατά τα τελευταία τέσσερα έτη (από 37,3% σε 32,8%) - τριπλάσια από τους ενήλικους. 

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί σε «απίστευτο» επίπεδο που προϋποθέτει τη λήψη έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, η Γερμανία συντονίζει τις προσπάθειές της με αυτές των εταίρων της, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα δαπανηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 8 δισ. ευρώ που τελικά αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής σε διάφορες περιοχές της Ε.Ε., από τη στιγμή που η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% σε ορισμένες χώρες.  

Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να διατεθούν 8 δισ. ευρώ - πάνω από τα 6 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί τον Φεβρουάριο - για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα είναι διαθέσιμο από το 2014 και για μία διετία, ενώ το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί κατά την διάρκεια της επόμενης προγραμματικής περιόδου του 7ετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν την βάση ενός προγράμματος με το όνομα «Εγγύηση για τους Νέους» με στόχο την εξασφάλιση εργασίας, εκπαίδευσης ή μαθητείας σε νέους ανθρώπους εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτησή τους. 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία η ανεργία των νέων κινείται κοντά στο 60%, ενώ στην Ιταλία και την Πορτογαλία ξεπερνάει το 40%. Συνολικά, έξι περίπου εκατομμύρια άτομα μεταξύ 15 και 24 ετών αναζητούν εργασία. 

Σημειώνεται ότι με θέμα την ανεργία συναντώνται οι υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε. στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου.