Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον του βιοτεχνικού κόσμου, εκφράζει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), βλέποντας τις διαγραφές των μελών της να συνεχίζονται στο πρώτο εξάμηνο του 2013, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο φέτος από το μητρώο του ΒΕΘ, διαγράφηκαν 928 επιχειρήσεις, λιγότερες κατά 12% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οπότε ο αριθμός τους είχε φθάσει τις 1.056. 

Κάνοντας μία αναγωγή στον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν, βλέπουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά μέσο όρο, καθημερινά έκλειναν πέντε επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν έξι επιχειρήσεις

Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ, η μείωση των διαγραφών, ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν οι διαγραφές άγγιζαν τις 602, λιγότερες κατά 4%, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012, οπότε ήταν 627. 

Στον αντίποδα, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 εγράφησαν στα μητρώα του ΒΕΘ 387 επιχειρήσεις, με τις ατομικές να ξεχωρίζουν και πάλι σε αριθμό, αν και συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο πέρυσι καταγράφονται λιγότερες. Φέτος έναρξη έκαναν 281 ατομικές επιχειρήσεις, έναντι 381 επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι διαγραφές είναι υπερδιπλάσιες των εγγραφών, γεγονός που αποδεικνύει την απροθυμία των εν δυνάμει επιχειρηματιών για έναρξη δραστηριότητας.