Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν στα 1,3025 δολάρια από το επίπεδο των 1,3005 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3037 δολάρια.

Η μικρότερη της αναμενομένης συρρίκνωση της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, ευνόησε σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα. Η σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Markit Economics, εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές καθώς ο δείκτης μεταποίησης στις 17 χώρες της ΕΕ μπορεί να κινείται στην "υφεσιακή ζώνη", ωστόσο εμφάνισε μικρή βελτίωση τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο παραπάνω δείκτης (PMI) ενισχύσει την θετική εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, επιτρέπει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να περιορίσει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα ο δείκτης μεταποίησης ism σημείωσε σημαντική αύξηση τον Ιούνιο στις 50,9 μονάδες από τις 49 που είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η νέα δημόσια πρόταση που υπέβαλε σήμερα η Saponica δεν επηρέασε ουσιαστικά την κατάσταση καθώς απ΄ότι φαίνεται οι ομολογιούχοι προσδοκούν σε υψηλότερες τιμές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 10,78% από το 10,85% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,72% να διευρυνθεί στο 9,06% από 9,11% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή άνοδο. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους αυξήθηκε οριακά στο 0,53% από 0,52%, στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε στο 0,44% από 0,43%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34% από 0,33%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22% από 0,21%, ενώ στον μήνα παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,12%.

TAGS