Νέο διπλό ραντεβού κανονίστηκε για σήμερα μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα ανοιχτά ζητήματα, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με την παρουσία πολλών υπουργών.

Στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία το αργότερο έως την Κυριακή, ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ' επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιουλίου

Έως τότε θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Το μεσημέρι στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα θα τεθεί επί τάπητος το δεύτερο κείμενο με τα προαπαιτούμενα, ενώ σε νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα θα συζητηθεί το δημοσιονομικό κενό.

Τι συζητήθηκε στην μαραθώνια σύσκεψη της Τρίτης

Στην πολύωρη ευρεία διυπουργική σύσκεψη της Τρίτης - η οποία διήρκεσε περισσότερο από 8 ώρες- τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα ζητήματα του δημοσιονομικού κενού, της επιβολής των νέων φόρων στα ακίνητα, του ΕΟΠΥΥ και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δις ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δις. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι μέχρι στιγμής το μεγάλο "αγκάθι".

Ενώ, ένα επιπλέον "εμπόδιο", έστω και σε μικρότερο βαθμό, αποτελεί και η επιμονή της τρόικας να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013 και επιμένει να το «ξορκίζει» και για το επόμενο έτος. «Το παλεύουμε για την εισφορά, έχουμε εναλλακτικά σχέδια, η εισφορά είναι παράλογη και τριτοκοσμική», δήλωσε στο σημείο αυτό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή από τις Εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ), καθώς και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. «Έως τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η διαθεσιμότητα όπως είχαμε πει», επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Το παρών έδωσε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης. Παρών καθ' όλη τη μακρά συζήτηση ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, προκειμένου να συντμηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ εν όψει του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα.