Τη χρήση των υποδομών  του ΔΕΣΦΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου στις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες, εξετάζει η Socar και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς  ανέφερε χθες στα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Socar Elshad Nasirov.
Τόνισε τη στρατηγική σημασία που έχει για τη Socar η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, εξηγώντας ότι οι υποδομές που ανήκουν στο ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε υπάρξει καλύτερη οργάνωση της προμήθειας φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε πρώτη φάση οι συζητήσεις αφορούν για χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία.
Στη σημασία του TAP  και στο πώς διαφοροποιεί  το σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε με άρθρο του και ο Επίτροπος Έτινγκερ,   υπογραμμίζοντας τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή και τονίζοντας ότι πιο σημαντικό και από την επιλογή μεταξύ του TAP και του Nabucco είναι το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου.

Με την αποτελεσματική λειτουργία της εγχώριας ενεργειακής αγοράς αλλά και με τις απαραίτητες υποδομές και την αντίστροφη ροή των αγωγών, όταν το αζέρικο αέριο θα μπει στην Ε.Ε. θα μπορεί να μεταφερθεί παντού στην Ευρώπη, τονίζει ο Επίτροπος στο άρθρο του όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους διασυνδετήριους αγωγούς των χωρών στα Βαλκάνια (Βουλγαρία Σερβία, Βουλγαρία Ρουμανία, Ρουμανία Ουγγαρία, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο Επίτροπος υπογραμμίζει επίσης ότι θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις που θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη και καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει τόσο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και η ανάπτυξη νέων υποδομών αγωγών.

«Χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο ανεξάρτητο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα φτάνει μέχρι την Ουκρανία, τονίζει ο Επίτροπος Ενέργειας στο άρθρο του που αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Έτινγκερ αναφέρεται επίσης και σε άλλες διασυνδέσεις που έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των κρατών μελών σε περισσότερες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου με έμφαση στις χώρες που σήμερα  έχουν έναν ή λίγους προμηθευτές όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. «Με αυτή τη λογική εργάστηκε η Κομισιόν τα τελευταία χρόνια. Προτεραιότητά μας είναι να βοήθησουμε τις πιο ευάλωτες χώρες. Για παράδειγμα στη Βουλγαρία η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί πιο εντατικά για να βοηθήσει την κυβέρνηση να λάβει πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές ενεργειακές αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την ενεργειακή ασφάλεια. Ταυτόχρονα η Επιτροπή εργάζεται με τη Σερβία και τη Βουλγαρία για τη διασύνδεση των δύο χωρών ενώ και η Ρουμανία συνδέεται με την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Επίτροπος.

Μ.Πρωτονοταρίου