current views are: 1

2 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση12:34

Μετά το «κούρεμα» καταθέσεων, η Τράπεζα Κύπρου ελέγχεται από τους Ρώσους

Πόσο αστείοι είναι οι Γερμανοί; Το newpost.gr έγραψε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει με καλό μάτι την χρήση των κυπριακών στρατηγικών υποδομών από τη Μόσχα. Το ότι παρέδωσαν τη μεγαλύτερη Κυπριακή Τράπεζα με τα κατορθώματα τους στους Ρώσους δεν τους ενοχλεί; Προφανώς δεν το έχουν καταλάβει ακόμα…

Δημοσίευση 12:34’
αρθρο-newpost

Πόσο αστείοι είναι οι Γερμανοί; Το newpost.gr έγραψε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει με καλό μάτι την χρήση των κυπριακών στρατηγικών υποδομών από τη Μόσχα. Το ότι παρέδωσαν τη μεγαλύτερη Κυπριακή Τράπεζα με τα κατορθώματα τους στους Ρώσους δεν τους ενοχλεί; Προφανώς δεν το έχουν καταλάβει ακόμα…

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Πόσο αστείοι είναι οι Γερμανοί; Το newpost.gr έγραψε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει με καλό μάτι την χρήση των κυπριακών στρατηγικών υποδομών από τη Μόσχα. Το ότι παρέδωσαν τη μεγαλύτερη Κυπριακή Τράπεζα με τα κατορθώματα τους στους Ρώσους δεν τους ενοχλεί; Προφανώς δεν το έχουν καταλάβει ακόμα…

Εδώ και κάμποσες βδομάδες, στη Λευκωσία οργιάζουν οι φήμες, ότι μέσα από το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και τη μετατροπή τους σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, οι Ρώσοι μπορεί να ελέγχουν ακόμα και το 60% της Τράπεζας.

Όχι μόνον οι μεγαλύτεροι καταθέτες της Τράπεζας αυτής ήταν Ρώσοι, αλλά και ότι πολλοί Έλληνες οι οποίοι εμφανίζονταν ως καταθέτες, στην ουσία λειτουργούσαν για λογαριασμό ρώσων πελατών τους, π.χ. τα δικηγορικά γραφεία.

Συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν ή τα κρύβουν. Ωστόσο σε πρόσφατο άρθρο της η «Καθημερινή» της Κύπρου, υπολόγισε με μεγάλη μετριοπάθεια το αμιγώς ρωσικό ποσοστό στο 30%.

Από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι το ποσοστό των καταγραφόμενων ως «Κυπρίων» (περίπου 40%) από τους οποίους πολλοί είναι Ρώσοι που κατοικούν μόνιμα στη Μεγαλόνησο και καταγράφονται ως “Κυπριοι”. Πέραν τούτου δε, υπάρχουν και τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που μετά το κούρεμα θα βρεθούν με ένα ποσοστό μετοχών κοντά στο 14,5% και που επίσης, στην πλειοψηφία τους, λειτουργούν για λογαριασμό ρωσικών κεφαλαίων. Το 30% που εκτιμά η “Κ” είναι η μετριοπαθέστερη εκδοχή.

Πρόκειται ασφαλώς για τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική «γκάφα» όλων των εποχών. Θα θυμάστε ασφαλώς ότι Γερμανοί το περασμένο Φθινόπωρο ξεσπάθωσαν ότι δεν θα πληρώσει ο γερμανός φορολογούμενος για να σωθούν τα ρωσικά κεφάλαια. Αυτό που ήθελαν ήταν να εκμεταλλευτούν την κρίση της Κύπρου για να διώξουν τα ρωσικά κεφάλαια από τη Μεγαλόνησο.

Με το κούρεμα των καταθέσεων που επέβαλαν όμως τους στις κυπριακές τράπεζες και την κυπριακή Δημοκρατία, παρέδωσαν τον έλεγχο της μεγαλύτερης Τράπεζας στους Ρώσους, δηλαδή σε τελευταία ανάλυση τον έλεγχο της Κυπριακής Οικονομίας.

Μπροστά σε αυτό το ατόπημα, το να αποκτήσει η Μόσχα μια ναυτική βάση στη Μεσόγειο είναι πραγματικά δευτερεύουσας σημασίας.

Ακόμα και αν οι Ρώσοι σχεδιάζουν να εμπλακούν στη Συρία, που δεν θα εμπλακούν…


σχετικα αρθρα