Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν στα 1,3001 δολάρια από το επίπεδο των 1,3054 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε και κάτω από το επίπεδο των 1,30 (1,2990 δολ). Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3017 δολάρια.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αποτελεί το δεύτερο επιχείρημα (το πρώτο συνδέεται με την βελτιωμένη εικόνα που εμφανίζει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ) για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ από το γιγαντιαίο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Η προοπτική για μία σταδιακή μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση, ενισχύει τη συναλλαγματική ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος.

Ταυτοχρόνως, αρνητικά επηρέασε σήμερα το ευρώ η απροσδόκητη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Αντίθετα στις ΗΠΑ οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση του τελευταίου τριμήνου.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 13 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 11,13% από 10,78% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,70% να διευρυνθεί στο 9,43% από 9,06% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,53% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 0,44% το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34% από 0,33% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22% από 0,21%, ενώ στον μήνα παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,12%.