Συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα έχει τις προσεχείς μέρες η ΕΣΕΕ προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση «και να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί» όπως είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης (φωτό) σε Επενδυτικό Φόρουμ, με θέμα: «Η ανάπτυξη που θέλουμε».

Ένα βασικό αίτημα από πλευράς ΕΣΕΕ είναι να μην ζητούν οι τράπεζες εγγυήσεις άνω του 120% της αξίας τους σε οικογενειακά και άλλα ακίνητα προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν ένα δάνειο, διότι έτσι οδηγούν τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συνέχισε την παρέμβασή του περιγράφοντας το σχέδιο ανασύστασης ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων αλλά με διαφορετική δομή και λειτουργία από αυτές που είχε στο παρελθόν. Το σχέδιο του νέου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων προβλέπεται να λειτουργήσει υπό τη σκέπη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, πιθανότατα με τη μορφή της θυγατρικής του και με βασικά διαπραγματευόμενα εμπορεύματα σε πρώτο στάδιο το σκραπ - επειδή οι εξαγωγές του είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας π.χ. από του ελαιολάδου - το ελαιόλαδο και αργότερα τους ναύλους, κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, σημαντικό ρόλο στην νέα εποχή θα έχει η αγροτική παραγωγή στην οποία θα πρέπει να δώσουμε ως χώρα τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη. «Εγώ όμως πιστεύω ότι τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης θα έρθουν από τη θάλασσα», συνέχισε ο κ. Κορκίδης. «Δείτε πως οι επενδύσεις που έχουν σήμερα δυναμισμό είναι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και το υγραέριο στη Ρεβυθούσα». Οι επενδύσεις του εξωτερικού είναι καλές, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αλλά θα πρέπει να δώσουμε βάρος στις επενδύσεις του εσωτερικού.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, σημείωσε ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή από τον πρωτογενή τομέα ο οποίος μπορεί να στηρίξει και την ενίσχυση της μεταποίησης «Βεβαίως και η ενέργεια και οι μεταφορές και τα logistics έχουν ισχυρή αναπτυξιακή σημασία, αλλά πρέπει να δούμε τις σχετικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων γιατί οδηγούμαστε σε ανάπτυξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο κ Καββαθάς. «Έχουμε 1.300.000 ανέργους και δεν έχει ακόμη ανοίξει η ανεργία που θα προκύψει από τον περιορισμό του δημοσίου τομέα. Πού θα απορροφηθούν όλοι αυτοί οι άνεργοι; Και τι θα γίνει με την κοινωνική συνοχή;», αναρωτήθηκε. Κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, οι δημόσιες επενδύσεις θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του προγράμματος γιατί αποτελούν ένα από τα ελάχιστα εργαλεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη. «Τέλος, μία απαίτηση δική μας είναι να ακούσουμε κάτι από την κυβέρνηση για τις μικρές επιχειρήσεις - μέχρι στιγμής δεν λέει τίποτα - παρότι το 85% των θέσεων εργασίας προέρχεται από αυτές και παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει πλέον το θέμα», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.