Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτευχθεί συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Σάββατο, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου μνημονίου και κατ' επέκταση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής της δόσης. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο συμβούλιο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 8 Ιουλίου, με το ενδεχόμενο της τμηματικής καταβολής της δόσης να παραμένει ανοιχτό.

Το σύνολο των προαπαιτούμενων μέτρων θα συμπεριληφθεί σε ένα πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Δευτέρα, όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης που μετέχει στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και παρουσία των επικεφαλής της τρόικας. Το οικονομικό επιτελείο θα έχει νέα συνάντηση σήμερα στις 19:00 με τους επικεφαλής της τρόικας.

Εν τω μεταξύ, με την προσδοκία να ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, θα προσέλθει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νέο ραντεβού, σήμερα το πρωί,  με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει ο χρόνος που θα μετακινηθούν οι πρώτοι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, από την υπηρεσία που απασχολούνται σήμερα, σε μια άλλη υπηρεσία. 

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη υποβάλει το αίτημα παράτασης του χρονικού ορίου, από τέλη Ιουλίου που θέλουν τα στελέχη της Τρόικας, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή ακόμα και στο τέλος του χρόνου.

Για τον κ. Μητσοτάκη είναι πολύ σημαντικό οι μετακινήσεις να μην περάσουν ως τημωρητικές ενέργειες της Διοίκησης, αλλά ως ανάγκη για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους. 

Από την πλευρά της η Τρόικα φέρεται να επιμένει στην μηνιαία αναφορά απολύσεων και μετακινήσεων υπαλλήλων του δημοσίου. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την άποψη πως υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας και για αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών από εδώ και στο εξής θα ζητούν συχνή ενημέρωση.