Ας υποθέσουμε ότι έχετε εντοπίσει μια ανοδική κίνηση σε μια συγκεκριμένη μετοχή και θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας… Το φρονιμότερο είναι να τοποθετηθείτε τμηματικά,  και στην αρχή μάλιστα σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 20% των διαθεσίμων κεφαλαίων  που επιθυμείτε να επενδύσετε στην εν λόγω. 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αγοράζετε χίλιες μετοχές στα 4,00 €. Αν αυτή η αγορά δεν σας οδηγήσει σε κέρδος, για κανένα λόγο δεν θα αυξήσετε τη θέση σας! Θα πρέπει να περιμένετε!!! Η αγορά έχει τα δικά της κέφια τα οποία εσείς ουδέποτε θα μπορέσετε να επηρεάσετε με επιπλέον αγορές. 

Έστω λοιπόν ότι όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν  και μετά από λίγο καιρό η μετοχή αυτή ανεβαίνει στα 4,50 €, τότε θα πρέπει να αγοράσετε αλλά 1.000 κομμάτια στην τρέχουσα τιμή ( 4,5 € περίπου), και αν ανέβει λίγο παραπάνω π.χ. στα 5,00 €, άλλα 1.000. Ακολουθείτε την τάση!!! Με αυτόν τον τρόπο: 

  • δημιουργείτε μια βάση με μέση τιμή αγοράς περίπου στα 4,50 €, 
  • συνολικά διαθέτετε 3.000 κομμάτια 

και ας υποθέσουμε σύμφωνα με το σενάριο ότι η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται λίγο παραπάνω από τα 5,50 €. 

Θα πρέπει ωστόσο να έχετε κατά νου ότι, κατά την περίοδο της ανόδου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η τιμή της μετοχής να γυρίσει προς τα κάτω. Τηρουμένων των αναλογιών θα διορθώσει περίπου στην τιμή της τελευταίας αγοράς σας, δηλαδή στα 4,8 € – 5,00 €. 

Αν οι όγκοι των συναλλαγών κατά τη διάρκεια της διόρθωσης είναι μικρότεροι από τους όγκους συναλλαγών της ανόδου, αυτό είναι καλό σημάδι. Υποδηλώνει ότι η αγορά χωνεύει την άνοδο. 

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της διόρθωσης, αν η περίοδος ανόδου ήταν 5-6 εβδομάδες η διόρθωση δεν θα πρέπει να κρατήσει περισσότερο από 2,5 - 3 εβδομάδες. 

Έστω ότι υλοποιείται το καλό σενάριο, η μετοχή διορθώνει μέχρι τα 4,80 € και μετά ξαναρχίζει την άνοδο. Τότε, περιμένετε να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό της (π.χ. 5,60 €) και με φίλτρο 2 ημερών από την ημέρα  που πέρασε το προηγούμενο υψηλό της ( για να εξακριβώσετε αν όντως η άνοδος είναι αληθινή) , αγοράζετε άλλα 1.000 κομμάτια στα 5,70 € κι άλλα 1.000 κομμάτια στα 6,00 €.                                                              

Συνολικά λοιπόν έχετε στα χέρια σας 5.000 κομμάτια με μέσο όρο κτήσεως 5,04 €. Αν η τιμή της μετοχής φτάσει στα 7,00 € έχετε αποκομίσει ένα κέρδος 7,00–5,04 = 1,96 €. Δηλαδή ποσοστιαίο κέρδος  38%. Διόλου ευκαταφρόνητο!!!!!!! 

Αναλογιστείτε ότι, με ένα μέσο επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης 3,50-4,00% ετησίως, θα χρειαζόσασταν 10 και πλέον έτη για να  επιτύχετε αυτή την απόδοση, και εσείς έχετε επιτύχει το αποτέλεσμα αυτό μέσα σε 6 ή το πολύ 12 μήνες!!!! 

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός,  όμως το φινάλε καθορίζει τον βαθμό επιτυχίας!  Ο γενικός κανόνας λέει: άσε τα κέρδη σου να αυξάνουν και κόψε τις ζημιές σου σύντομα. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να προστατέψετε τα κέρδη σας!!!!! Δεν κοπιάσατε, μελετήσατε και καρδιοχτυπήσατε τσάμπα για να δείτε τα χάρτινα κέρδη σας να γίνονται καπνός σε λίγες μέρες!!! 

Τι πρέπει να κάνετε? Βάζετε όριο εξόδου -10% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής και για το 30% της θέσης σας. 

Δηλαδή: έχετε 5.000 κομμάτια και τρέχουσα τιμή μετοχής τα 7,10 €, αν η τιμή στο ταμπλό πέσει στα 6,39 € πουλάτε αμέσως τα 1.500 κομμάτια, αν η πτώση είναι προσωρινή η τιμή της μετοχής θα ξαναγυρίσει στα 7,10 €, και έχετε μεγάλες πιθανότητες να ανέβει περισσότερο. Συνεχίζετε την τακτική σας να ανεβάζετε το όριο εξόδου του 10% αναπροσαρμόζοντας το, σύμφωνα με την άνοδο της τιμής. 

Σε κάποια χρονική στιγμή η αγορά θα αναμετρήσει τα θεμελιώδη στοιχεία της επιχείρησης και ενδεχομένως θα ανακαλύψει ότι η τιμή έχει «ξεφύγει». Τότε που θα αρχίσει η μεγάλη διόρθωση, εσείς,  ακολουθώντας την τακτική που περιγράψαμε προηγουμένως,  θα πουλήσετε το υπόλοιπο 70% της θέσης που σας έχει απομείνει, στο 10% και 20% της διαφοράς της τιμής από το υψηλότερο σημείο που έφτασε. 

Μην περιμένετε ποτέ να κάντε αγορές στους πυθμένες και πωλήσεις στις κορυφές. Αυτό μόνο από τύχη θα σας συμβεί και πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί!!!!! Ακολουθήστε το ρεύμα τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο.

Α.Τ

*Οποιεσδήποτε απόψεις, ειδήσεις, μελέτες, αναλύσεις, τιμές, ή και κάθε άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτή την ιστοσελίδα παρέχονται ως γενικά σχόλια για την αγορά, αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος και δεν συνιστούν επενδυτική συμβουλή. Τόσο το newpost.gr, όσο και ο γράφων, δεν αποδέχονται την ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή κέρδος που μπορεί να προκύψει άμεσα ή έμμεσα από την υιοθέτηση από τρίτους των απόψεων που παρατίθενται.

 

TAGS