Αντιπαράθεση Βερολίνου - Παρισιού με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσουν την 8η Ιουλίου οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

«Η Επιτροπή θέλει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την 8η Ιουλίου. Και σε αυτό, η γερμανική κυβέρνηση την υποστηρίζει. Θέλουμε αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και θέλουμε επίσης να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το Παρίσι είχε εκφράσει την αντίθετη άποψη, καλώντας να υπάρξει μια προσωρινή αναβολή της έναρξης της διαδικασίας λόγω των καταγγελιών περί κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων.

Η προσωρινή αναβολή αυτή της έναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσε να διαρκέσει δύο εβδομάδες, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Δεν τίθεται ζήτημα να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», διευκρίνισε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. «Από την άλλη πλευρά, θα μας φαινόταν σοφό να αναβληθούν για μια-δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολεμική και να υπάρξει χρόνος ώστε να μας δοθούν οι πληροφορίες τις οποίες έχουμε ζητήσει» από την Ουάσινγκτον σχετικά με την υπόθεση αυτή, ανέφερε η ίδια.