current views are: 1

3 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση14:10

Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τον κλάδο των Logistics

Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο «Logistics partnership and national strategy: A 360° approach – Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των logistics στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα», ανακοινώθηκε επίσημα η στρατηγική συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων Logistics για την μεταφορά εμπορευμάτων στον κεντρικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση 14:10’
αρθρο-newpost

Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο «Logistics partnership and national strategy: A 360° approach – Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των logistics στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα», ανακοινώθηκε επίσημα η στρατηγική συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων Logistics για την μεταφορά εμπορευμάτων στον κεντρικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Πρότυπο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τον κλάδο των Logistics, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από τη συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και της πολιτείας καθώς και τα μετρήσιμα οφέλη που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την εφαρμογή του προτύπου αυτού, παρουσίασε σήμερα (Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013), ο ΣΕΒ σε κοινή εκδήλωση με την  Ελληνική Εταιρία Logistics. Στην εκδήλωση συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και του κλάδου των logistics της χώρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. 

Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο «Logistics partnership and national strategy: A 360° approach – Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των logistics στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα», ανακοινώθηκε επίσημα η στρατηγική συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων Logistics για την μεταφορά εμπορευμάτων στον κεντρικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Το Δίκτυο είναι μια αναπτυξιακή σύμπραξη 26 σημαντικών βιομηχανικών, εμπορικών και επιχειρήσεων 3PL συμπεριλαμβανομένης και της  ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Η συμφωνία αυτή θεσμοθετεί το πρώτο στη χώρα μας Ελληνικό Δίκτυο logistics με μετρήσιμο αναπτυξιακό όφελος για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.  (Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρήσεων Logistics επισυνάπτεται ξεχωριστά). 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής σημείωσε ότι ο τομέας των Logistics αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει το 12% σήμερα. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απαιτείται ένα εθνικό  αναπτυξιακό σχέδιο η περίπτωση των logistics έχει σημαντική αξία ως υποδείγματος συνεργασίας της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα που καταφέρνουν από κοινού να διαμορφώσουν  το αναπτυξιακό μέλλον ενός  κλάδου.

 Το υπόδειγμα αυτό, τόνισε ο κ. Κυριαζής, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση αντίστοιχων αναπτυξιακών υποδειγμάτων και σε άλλους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics κ. Σωτήρης Τριχάς τόνισε ότι πολλοί εκτιμούν ότι η χώρα μας έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμα για να φτάσει το επίπεδο των υπηρεσιών logistics που προσφέρουν άλλες χώρες της Ευρώπης. Κι όντως έτσι είναι. Αλλά αν υιοθετηθεί το Master Plan της ΕΕL κι οι βασικές δράσεις που προτάσσει, τότε οι προοπτικές διευρύνονται κι η ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από ένα πολλά υποσχόμενο κλάδο αναζωπυρώνεται. Η χάραξη ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής, οι κατάλληλες υποδομές, η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, η πρόσληψη καταρτισμένου και έμπειρου μάνατζμεντ, καθώς και η διαμόρφωση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, θεμελιώνουν τις βάσεις για σωστά οργανωμένα Logistics και εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης στη  σύμπραξη ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Senior Advisor, του ΣΕΒ, ενώ  για την Εθνική Στρατηγική Logistics παρουσίαση έκανε ο κ. Σωτήρης Τριχάς, Πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνικής Εταιρίας Logistics. Στις προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης εμπορικών συνεργασιών αναφέρθηκε ο κ. Άρης Κωνσταντάτος, Logistics & Customer Service Manager, Barilla Hellas, Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη, για τις επιχειρηματικές συνεργασίες ιδιωτικού & δημόσιου τομέα μίλησαν ο κ. Daria Taglioni, Senior Economist, World Bank, ο κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Logistics,  o οποίος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.  Στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις συνεργασιών με κέντρο την εμπορική πύλη του Πειραιά αναφέρθηκε ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής, PCT S.A., ενώ για τις Συνέργιες στα logistics και τις προκλήσεις για τις ελληνικές εταιρείες τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Σαραντίτης, αν. Διευθύνων Σύμβουλος, Sarmed A.E.

Σημειώνεται ότι την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υποστήριξαν ως χορηγοί οι εταιρίες FOURLIS Όμιλος Εταιριών, GOLDAIR CARGO ΑΕ, SARMED ΑΕ και ARTE CreativeTeam.  


σχετικα αρθρα