Εικόνα βελτίωσης παρουσιάζει η αγορά του Ηρακλείου καθώς τον Ιούνιο άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έβαλαν «λουκέτο» ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που δείχνουν 7 στις 10 νέες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στον χώρο παροχής υπηρεσιών και δύο στις δέκα στον χώρο καφεστίασης και μόλις μία στον κλάδο της μεταποίησης.

Σε ό,τι αφορά στο εξάμηνο η σύγκριση των στοιχείων (αθροιστικά), εμφανίζεται μια σχετική βελτίωση από το α' εξάμηνο του 2012, όπου όμως πάλι παρατηρούνται αρνητικές τιμές. Εν προκειμένω, οι ιδρύσεις επιχειρήσεων αλλά και οι διαγραφές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, και οι εγγραφές εξακολουθούν να είναι (συνολικά) λιγότερες από τις διαγραφές, σε μικρότερο ρυθμό όμως σε σχέση με πέρυσι.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο παρουσιάζεται στη γυναικεία επιχειρηματικότητα με σημαντική αύξηση του ποσοστού ίδρυσης επιχειρήσεων (είτε ατομικών είτε εταιρικών μορφών) στο α' εξάμηνο του 2013 σε σχέση με πέρυσι. Συγκριμένα, αυτό αγγίζει το 46,60% του συνόλου των επιχειρήσεων που άνοιγαν σε σχέση με το 38,58% πέρυσι.

Η εικόνα βελτίωσης, που παρουσίασε η αγορά του Ηρακλείου και τους προηγούμενους μήνες -και κυρίως τον μήνα Μάιο- σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, συνεχίζεται και τον μήνα Ιούνιο 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου σημειώθηκαν 112 εγγραφές και 82 διαγραφές (συνολικά, αύξηση 30 επιχειρήσεις). Αντίστοιχα, τον Ιούνιο του 2012 είχαν σημειωθεί 127 εγγραφές και 150 διαγραφές (συνολικό αποτέλεσμα, μείωση 23 επιχειρήσεις).