Γράφει η ​Αγγελική Κιλιντζόγλου

Κρίσιμες είναι για ακόμη μια φορά, οι ώρες που διανύει η κυβέρνηση για να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της. Κάθε φορά που έρχονται στην χώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ελέγξουν τα δημοσιονομικά, διαδραματίζονται σκηνές θρίλερ με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, να θεωρείται πια δεδομένη.

Το κλίμα φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών όπου από τη μία πλευρά οι ευρωπαίοι - και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ- ζήτησαν περισσότερες απολύσεις και η ελληνική πλευρά κατηγορηματικά αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτή την ώρα η τρόικα βρίσκεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου πραγματοποιείται νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της κινητικότητας.

Σήμερα θα αναζητηθεί η χρυσή τομή η οποία θα λύσει το πρόβλημα. Οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, αν και στελέχη του υπουργείου εξέφρασαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν υποβάλλει στην ηγεσία του υπουργείου πρόταση με την οποία συνέδεσαν την κινητικότητα και τις απολύσεις αφού ο στόχος για την μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, απέτυχε.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων για την περίοδο 2013 - 2014 και ο αριθμός των επιπλέον δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν να αφαιρεθεί από τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας για το 2013 έχει συμφωνηθεί.  

Η τρόικα προχώρησε σε αυτήν την πρόταση μετά το αίτημα της ελληνικής πλευράς να παραταθεί ο χρόνος υλοποίησης του πρώτου κύματος της κινητικότητας των 12500 υπαλλήλων, για τρεις έως πέντε μήνες. 

Οι ίδιοι μάλιστα, δεν αποδέχονται τις απολύσεις στην ΕΡΤ αφού όπως εξήγησαν δεν ισχύει αριθμός των 2600 απολύσεων καθώς πολλοί από αυτούς θα επαναπροσληφθούν στον νέο φορέα. 

Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισαν ότι σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να δεχθούν αύξηση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του προγράμματος, ενώ επισήμαναν ότι οι προτεινόμενες προς την τρόικα αλλαγές, δεν αποτελούν πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ωστόσο, εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα βρεθεί σήμερα, στη νέα συνάντηση με την τρόικα, η «χρυσή τομή» επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αίσθηση ότι δεν πάνε τα πράγματα καλά».

Για το το θέμα της κινητικότητας ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο που θα συνοδεύεται από τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο να τεθούν στο νέο καθεστώς 7.000 εκπαιδευτικοί, 3.000 υπάλληλοι υπουργείων και 2.500 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα. 

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιμένει στη μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας τη σθεναρή αντίσταση της τρόικας, η οποία ζητά να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι εκ των οποίων απαιτεί να προσδιοριστεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που μετά την πάροδο 12 μηνών που θα αμείβεται με το 75% των αποδοχών του δεν θα επιστρέψει στην εργασία του και θα απολυθεί.

«Κόκκινο πανί» το Δημόσιο - Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, έχουν αποτελέσει κόκκινο πανί για τους δανειστές, οι οποίοι διαμήνυσαν κατηγορηματικά στην κυβέρνηση πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για την δόση εάν δεν κλείσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε στις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Κυριακή θα είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαβουλεύσεων. 

«Προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας» δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» προς τη χώρα. 

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013 - 2014, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 

Πάντως, παραδέχθηκε αποδέχθηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη» έναντι των δανειστών.