Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα και το χρηματιστήριο της χώρας κινείται ανοδικά, ανακτώντας ένα μέρος της μεγάλης χθεσινής ζημίας, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας και οι εταίροι του στην κυβέρνηση πασχίζουν να εκτονώσουν την πολιτική κρίση.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκε στο 7,3% μετά το χθεσινό άλμα πάνω από το 8%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο δείκτης μετοχών PSI 20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας καταγράφει κέρδη 3,3% μετά τη χθεσινή «βουτιά» 5,3%, καθώς ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει τις διαφορές και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Μετά τη νυχτερινή συνάντησή τους που δεν κατέληξε σε αποφάσεις, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο και οι εταίροι του από το κόμμα CDS -PP επρόκειτο να συναντηθούν και πάλι νωρίς σήμερα για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το ρήγμα που απειλεί να εκτροχιάσει την έξοδο της Λισαβόνας από το μνημόνιο.

Η εφημερίδα Diario Economico αναφέρει ότι κυβερνητική πηγή δήλωσε πως ο κ. Κοέλιο ελπίζει να βρει λύση που θα εμποδίσει τη γρήγορη διεξαγωγή εκλογών και θα διατηρήσει την κυβέρνηση συνασπισμού. Οι παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ και του υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, που ηγείται του CDS-PP, αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν τον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης.