current views are: 1

5 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:00

Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση στο «στόχαστρο» της τρόικας για τις απολύσεις

Οι χώροι της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, τη βασική δεξαμενή  των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας ή μετατάξεων.  

Δημοσίευση 04:00’
αρθρο-newpost

Οι χώροι της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, τη βασική δεξαμενή  των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας ή μετατάξεων.  

Ρεπορτάζ : Νίκος Τριαντάφυλλος – Πάνος Ρασσιάς

Οι χώροι της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, τη βασική δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας ή μετατάξεων.  

Τη βάση πάνω στην οποία αναμένεται να κινηθεί η σημερινή, νέα προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας αποτελεί η πρόταση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, τον συνυπολογισμό των υποχρεωτικών μετατάξεων στην κινητικότητα και τη μείωση του χρόνου κατά τον οποίον οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η τρόικα εμφανίζεται καταρχήν θετική στον συνυπολογισμό των μετατάξεων στην κινητικότητα. Φέρεται, ωστόσο να επιμένει στη μείωση από 12 σε 6 μήνες του διαστήματος της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί υπερβολική και ζητεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος στους 9 μήνες.

Στις εξαντλητικές συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της τρόικας και των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατέστη σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του αριθμού των απολύσεων.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων που θα γίνουν μέσα στο 2013 και που μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 4000 και αντίστοιχα να μειωθεί ο αριθμός των απολύσεων που έχουν προβλεφθεί για το 2014 και ανέρχεται σε 11. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ουσιαστικά ανοικτό χθες και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τις 15.000 απολύσεις συνολικά και αποφεύγοντας να αναφερθεί στις 4000 που έχουν συμφωνηθεί για το τρέχον έτος.

Η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να καταρτίσει και να ψηφίσει μέχρι τα τέλη του μήνα το νομοσχέδιο, στο οποίο θα ορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης βάσει των οποίων θα υπαχθούν οι υπάλληλοι σε καθεστώς κινητικότητας.

Η βασική δεξαμενή θα προέλθει σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, όπου 2.500 αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και 5.000 να μεταταχθούν. Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζονται 3.000 να τεθούν στο καθεστώς κινητικότητας, ενώ άλλοι 2.500 υπάλληλοι θα προκύψουν από άλλα υπουργεία.

Σχετικά με τις 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που είχαν συμφωνηθεί να γίνουν μέχρι τα τέλη του 2014 (4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως δεν αλλάζει ο συνολικός αριθμός των 15.000, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, αντί για 4.000 φέτος, να γίνουν περισσότερες και να αφαιρεθούν από τις 11.000 που έπρεπε να γίνουν μέσα στο 2014.

Πρώτο, στα επισπεύδοντα υπουργεία για την εξυγίανση των επιχειρήσεων είναι το Εθνικής Άμυνας, όπου οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), έχουν χρέη 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ανοικτό ζήτημα με την Ε.Ε. για ενισχύσεις ακόμη 1 δισ. ευρώ. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ελέγχεται η «περίεργη» συμπεριφορά Στουρνάρα-Σταϊκούρα που οδηγεί την αμυντική βιομηχανία σε αφανισμό καθώς δεν έχουν κουρέψει τα χρέη όπως προέβλεπε το PSI και παράλληλα κόβοντας τη ρευστότητα εμποδίζουν την υλοποίηση συμβάσεων εκατομμυρίων που θα άλλαζαν τα οικονομικά δεδομένα.   

Η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αυτών έπρεπε να είχε γίνει από το 2011, ενώ στόχος τώρα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να κρατηθούν τα υγιή κομμάτια και ο αριθμός των εργαζομένων που και στις τρεις, να μειωθεί σημαντικά και επί της ουσίας να μείνει μια βιομηχανία.


σχετικα αρθρα