Τον προσεχή Νοέμβριο στην Αθήνα πρόκειται να πρααγματοποιηθεί συνάντηση ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, στην οποία θα συμμετάσχουν οι 20 γαλλικές εταιρείες που περιλαμβάνουν   στα σχέδιά τους την ελληνική αγορά.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, προσβλέπουν σε μελλοντική σταδιακή ανάκαμψη και θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για προσοδοφόρες επιχειρηματικές κινήσεις. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών και γαλλικών εταιρειών που διοργάνωσε χθες στο Παρίσι ο ΣΕΒ- Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων σε συνεργασία με τον ομόλογο φορέα του, Medef International.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα με την παρουσία και στήριξη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Από γαλλικής πλευράς, μετείχαν 30 σημαντικές εταιρείες από διάφορους τομείς, ενώ από ελληνικής πλευράς, εταιρείες από τους τομείς φαρμακοβιομηχανίας, εξόρυξης, ενέργειας, βαριάς βιομηχανίας, δομικών υλικών, τουρισμού, επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Γάλλων επιχειρηματιών για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς για την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του παρεμβατισμού, το ενεργειακό τοπίο, το φορολογικό πλαίσιο, το κοινωνικό πεδίο.

Από ελληνικής πλευράς, έγιναν παρουσιάσεις για τους τομείς όπου υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και ακολούθησε συζήτηση για τις δυνατότητες υλοποίησης νέων γαλλικών επενδυτικών πρωτοβουλιών και ελληνο-γαλλικών συμπράξεων.

Στην εισήγησή του ο Θανάσης Λαβίδας, πρόεδρος του ΣΕΒ- Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, τόνισε ότι η γαλλική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα είναι σημαντική, με επενδύσεις σε τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο χρηματοπιστωτικός, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και άλλοι. Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, συνέχισε, αν και λειτουργούν σε περιβάλλον έντονης ύφεσης, αντιστέκονται στην κρίση και αναζητούν νέες αγορές, εντείνοντας τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους.

Σε ομιλία του ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρόεδρος του ΙΟΒΕ και της S&B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ, περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα για δραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν μονόδρομο για την ανάκαμψη. Υπογράμμισε ακόμη ότι έχει αρχίσει η στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται στη μείωση του κρατισμού, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάσχεσης της ύφεσης, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και σταδιακής επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς