Το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, δηλαδή του ΛΑΓΗΕ, έχει ανέλθει στα 436 εκατομμύρια ευρώ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας εξετάζουν την κεφαλαιοποίηση του συσσωρευμένου ελλείμματος.

«Ολα τα σενάρια αντιμετώπισης του ελλείμματος που συζητούνται, όπως η έκτακτη εισφορά, η αναδρομική μείωση στις εγγυημένες τιμές δεν λύνουν το πρόβλημα, παρά μόνον αν αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που ζητεί ο ΛΑΓΗΕ », δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Ραχιώτης σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με θέμα την επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με το www.energyin.gr.

Το ΕΤΜΕΑΡ είναι το πρώην τέλος ΑΠΕ, που αποτελεί επιβάρυνση του συνολικού λογαριασμού για τον τελικό καταναλωτή.Ο ΛΑΓΗΕ είχε προτείνει τριπλασιασµό του ΕΤΜΕΑΡ από τα 9,37 ευρώ την Mwh που είναι σήµερα στα 27 ευρώ, ωστόσο η απόφαση παίρνεται από την ΡΑΕ, η οποία προσανατολίζεται στα 13 μέχρι τα 16 ευρώ/Mwh. Έτσι, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά δεν θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ τον μήνα.

Για να λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ εξετάζεται η κεφαλαιοποίηση του ελλείμματος, μέρους ή όλου, ανάλογα με τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο κ. Ραχιώτης. Για τη χρηματοδότηση του μέτρου εξετάζεται η διάθεση πόρων από το Πράσινο Ταμείο κ.λπ. αλλά για να αποφασιστεί θα πρέπει εκτός του ΥΠΕΚΑ να συναινέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και ενδεχομένως η τρόικα.

TAGS