Την υιοθέτηση ενός μοντέλου που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε κούρεμα των επισφαλών δανείων εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", πρόκειται για το ιρλανδικό μοντέλο, σε ελληνική όμως παραλλαγή, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ξεμπλοκάρουν τις υποχρεώσεις τους και στις τράπεζες να συγκεντρώσουν χρήματα που θεωρούσαν χαμένα, με τις διαδικασίες να αρχίζουν από το 2014

Το σχέδιο έρχεται ως αντιστάθμισμα στην πίεση που θα δεχτούν από το Σεπτέμβριο οι δανειολήπτες, όταν και παύει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Συμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, προκρίνεται το ιρλανδικό μοντέλο το οποίο προβλέπει εξατομικευμένα κριτήρια κουρέματος των δανείων, μέσα από την παρακολούθηση του τρόπου διαβίωσης των δανειοληπτών από ειδικές επιτροπές νομικών και οικονομολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των αυτών των επιτροπών -που ονομάζονται Insolvency Practioners και ορίζονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών- θα μελετούν τα στοιχεία του εκάστοτε δανειολήπτη, όπως αποδείξεις και οποιοδήποτε είδους έξοδα.

Παράλληλα, θα έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τις οφειλές, αντί των τραπεζών, καθώς πολλά από τα «κόκκινα δάνεια» δεν αφορούν μόνο μια, αλλά πολλές τράπεζες