current views are: 1

8 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση13:40

Έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα για το νέο μηχανισμό αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών, το οποίο θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20%.

Δημοσίευση 13:40’
αρθρο-newpost

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα για το νέο μηχανισμό αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών, το οποίο θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20%.

O νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος έρχεται από το 2014, αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 3,2 δισ. ευρώ, αφού θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που έρχονται άμεσα. Το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει από το 2014, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα σήμερα αναμένεται να παραδοθεί από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα για το νέο μηχανισμό αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών, το οποίο θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20%.

Οπως υπολογίζεται το μεγαλύτερο μέρος του φόρου, τα 1,7 δισ. Ευρώ θα προέλθει από κτίσματα και εκτάσεις εντός σχεδίου, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα στηθεί η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων», η οποία θα καθορίζει τις αντικειμενικές αξίας και θα στηθεί με βάση τις τιμές από τα τμήματα ακινήτων των εμπορικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, των κτηματομεσιτικών γραφείων και των συμβολαιογραφείων της χώρας.

Στόχος είναι ο νέος μηχανισμός να επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες, σε συνάρτηση με τις εμπορικές τιμές, με αποτέλεσμα να επέλθουν αλλαγές στις τιμές ζώνης σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, ο Διόνυσος κ.α., επειδή -λόγω κρίσης- πλέον δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές στα επίπεδα όπου είχαν εκτιναχθεί τα περασμένα χρόνια.

Επίσης, θα υπάρξουν μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα, όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.

Αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν έως και 40% οι αντικειμενικές αξίες σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, αν σε αυτές τα προηγούμενα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα για την αναβάθμισή τους. Επίσης θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπου οι χαμηλές τιμές τους προσέλκυσαν αγοραστές και ανέβασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις τιμές, σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν έως το 2007.


σχετικα αρθρα