«Κουρεμένη» χρηματοδότηση, που θα δοθεί με σκληρά χρονοδιαγράμματα, επέβαλαν, χθες, οι εταίροι μας στην Ελλάδα, στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Το ποσό της επόμενης δόσης ανέρχεται τελικά σε 6,8 δισ. ευρώ, αντί για 8,1 δισ. ευρώ που ανέφεραν τα δημοσιεύματα τις τελευταίες εβδομάδες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση «κουρεύτηκε» από τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς, με το επιχείρημα ότι αποτελούσε πρόσθετη χρηματοδότηση εκτός προγράμματος, η οποία δεν θα περνούσε από τα κοινοβούλιά τους.

Η Ευρωζώνη θα δώσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών θα επιστρέψουν κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχαν από ελληνικά ομόλογα, και το ΔΝΤ θα δώσει από την πλευρά του 1,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, τα χρήματα της Ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζών θα δοθούν τμηματικά. Η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη στο τέλος του μήνα και άλλα 500 εκατ. τον Οκτώβριο. Από τις κεντρικές τράπεζες θα πάρει 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και τα υπόλοιπα 500 εκατ. τον Οκτώβριο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, χαιρέτισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες επιτεύχθηκαν σημαντικά πράγματα υπό βαρύ πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως είπε, η θέση του Εurogroup είναι ξεκάθαρη: πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς, γιατί μόνο έτσι, όπως είπε, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθεί απασχόληση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση, ανέφερε ότι, στο τέλος του μήνα, το δ.σ. θα αποφασίσει στις 28/7 για τη συνεισφορά του, διαβεβαιώνοντας ότι, εάν όλα πάνε καλά σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου θα δοθεί στην Ελλάδα το 1,8 δισ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, γιατί είμαστε εταίροι στο πλαίσιο της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως παραμένει ανοικτό το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες και, αν είναι θετική, θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων, τους επόμενους μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά του 1,3 δισ. ευρώ που υπάρχει μεταξύ του ποσού που εγκρίθηκε χθες και αυτού που είχε δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή 8,1 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας υποστήριζε ότι υπήρξαν κάποιες εισηγήσεις, αλλά για το πρόσθετο αυτό ποσό, που δεν αποτελούσε μέρος του προγράμματος.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν το δέχθηκαν, με το επιχείρημα ότι θα αποτελούσε αλλαγή του προγράμματος που δεν θα γίνονταν δεκτό από τα κοινοβούλιά τους. «Παρά την πολιτική κρίση, καταλήξαμε σε συμφωνία που εγκρίθηκε από το Eurogroup, το πρόγραμμα θεωρείται ότι συνεχίζεται κανονικά, η αξιολόγηση ήταν αρκετά θετική σήμερα, ενώ έκλεισε το δημοσιονομικό κενό που είχε δημιουργηθεί στον τομέα της υγείας», ανέφερε.