Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν «συντονισμένη δράση» για να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής βαθύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στην καθιερωμένη ετήσια αναφορά του για την Ευρωζώνη, το Ταμείο αναφέρει πως παρά τις πολιτικές δράσεις, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ιδιαίτερα στις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

«Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και επιβραδύνουν παντού την ανάπτυξη», υποστηρίζει το ΔΝΤ και επισημαίνει την ανάγκη να αποκατασταθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σε ολόκληρη την ευρωζώνη παραμένουν «καθοριστικής σημασίας» για την αύξηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τονίζει επίσης πως η υψηλή ανεργία απειλεί την προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ επισημαίνει και το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί μπροστά στην κρίση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κρίση αυτή απαιτεί άμεσες ενέργειες και σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης περαιτέρω στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τραπεζικής ένωσης το συντομότερο και ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, παράλληλα, ότι μια «αποσπασματική προσέγγιση» θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, αφήνοντας την Ευρωζώνη ευάλωτη σε πιέσεις.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, αναμένεται εντός των ημερών να παραδώσει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τη νέα έκθεσή του και στη συνέχεια, προς το τέλος του μήνα, το δ.σ. του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

TAGS