Καλά καλά δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου – τσουνάμι το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και η τρόικα – έκθεση τη οποίας επικαλείται το Reuters- έρχεται να βάλει φωτιά στα «τόπια» συνδέοντας την τμηματική καταβολή της δόσης με τις καθυστερήσεις στην συλλογή των φορολογικών εσόδων, ενώ κάνει λόγο και για το ενδεχόμενο νέου χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος, δείχνοντας στον «ορίζοντα» και νέα μέτρα.

Τα εύσημα που έδιναν οι Ευρωπαίοι το τελευταίο διάστημα, έδωσαν και πάλι τη θέση τους στον εκνευρισμό και την καχυποψία. Ήδη από το Eurogproup φάνηκαν οι διαθέσεις των πιστωτών με το βαρύ κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας να είναι απλά το αποκορύφωμα, της δυσαρέσκειας.

Σύμφωνα με το Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα λιγότερα μπορεί και ότι η οικονομική προοπτική της χώρας επιδεινώνεται.

Οι διεθνείς πιστωτές διερωτώνται για την «βούληση» της Ελλάδας να αλλάξει, σχολιάζει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.

Και αυτή ακριβώς η δυσαρέσκεια φαίνεται πως αποτυπώνεται στην έκθεση 47 σελίδων την οποία επικαλείται το πρακτορείο, όπου οι αναφορές στις καθυστερήσεις όσον αφορά την είσπραξη φόρων είναι γραμμένες σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους και γίνεται λόγος για «αδυναμία» ή «απροθυμία» της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα. Και στο βάθος νέα μέτρα

«Η ενίσχυση της (ελληνικής) φορολογικής διοίκησης συνιστά έναν πυλώνα-κλειδί της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση, με τους πιστωτές προειδοποιούν ξεκάθαρα για νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν έσοδα:

«Η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης των επιδόσεων στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων θα συνεπαγόταν την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το προκύπτον δημοσιονομικό κενό». Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Reuters πάνω στην εν λόγω έκθεση τεκμηρίωσε η τρόικα την απόφαση για τμηματική καταβολή της δόσης των 6,4 δισ. ευρώ.

Τρομάζει το δημοσιονομικό κενό

Σε περίπτωση δε που δεν τηρηθούν τα προαπαιτούμενα του Πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την έκθεση δημιουργείται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας –ήτοι 2 δισ. ευρώ– φέτος και το 2014.

Για το 2015, σε μια τέτοια περίπτωση το κείμενο προβλέπει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβαίνει το 1,75% και για το 2016 υψηλότερο του 2%. «Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-’14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία φέρει ημερομηνία Ιούλιος 2013.

«Μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί τον Μάιο για να αποφευχθεί να ανακύψει δημοσιονομικό κενό το 2013 και το 2014 η αποστολή εντόπισε νέες υστερήσεις οι οποίες απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και ανέρχονται έως και σε 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (προ κόστους εξυπηρέτησης του χρέους) το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014.

Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των υποδόσεων από την τρόικα. Η έκθεση εμμένει στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και 0,6% το 2014, ενώ δεν δίνει λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.