Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση του στρατού, ωστόσο το τίμημα είναι υψηλό. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να επιταχύνουν την... έξοδο από την αγορά εργασίας.

Για το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων το κόστος κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ για κάθε μήνα, ωστόσο το τίμημα μπορεί να διπλασιαστεί για τους υψηλόμισθους. Σε καλύτερη μοίρα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να εξαγοράσουν τον στρατό με 120 ευρώ τον μήνα.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το όφελος από την εξαγορά είναι διπλό: τα χρόνια του στρατού μετράνε τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης. Ωστόσο για την αναγνώριση του στρατού ισχύουν διαφορετικές... ταχύτητες ανάλογα με τη χρονιά που «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ακριβότερα κοστίζει η εξαγορά για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι όμως τυχεροί, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 έως και το 2014 προβλέπεται έκπτωση 30% για την εξαγορά του στρατού.

Ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση -και συγκεκριμένα 50%- προβλέπεται για όσους κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 για τους οποίους πάντως προβλέπονται αυξημένα όρια (πλήρη σύνταξη στα 67 ή εναλλακτικά με 40 έτη στα 62).

Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι πρέπει να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα πριν προχωρήσουν στην εξαγορά της στρατιωτική θητείας. Πρέπει πρώτα να εξετάσουν τις άλλες επιλογές, καθώς μπορεί να υπάρχουν πλασματικά έτη που κοστίζουν φθηνότερα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς συμφέρει η 25ετία να συμπληρωθεί τη διετία 2011- 2012 οπότε και προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Επομένως δεν συμφέρει η εξαγορά του στρατού αν με τον τρόπο αυτό θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς θα χάσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως δίνεται έκπτωση σε όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το τίμημα της εξαγοράς. Αν επιλέξουν τη μέθοδο της σταδιακής αποπληρωμής οι δόσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τους μήνες που εξαγοράζονται.