Καταργήθηκε για μερικά 24ωρα το μέτρο συλλογής αποδείξεων για το 2014 και επανέρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπό την έντονη κριτική για την κατάργηση του μέτρου αναγκάσθηκε να ανακρούσει πρύμναν και να ξεκαθαρίσει ότι: «Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο, όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα».

Πάντως σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος της υπόθεσης, από τη στιγμή που θα ψηφισθεί ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος στον οποίο δεν θα συμπεριλαμβάνεται η σχετική διάταξη για τη συλλογή αποδείξεων το 2014 το μέτρο δεν θα ισχύει. Τον Σεπτέμβριο όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα επανέλθει σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η διάταξη και θα παρέχονται και κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή», στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 10% του καταβαλλόμενου ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή αλλά και κληρώσεις με δώρα που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι.

Πάντως, για τα φετινά εισοδήματα οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματός τους μέχρι το επίπεδο των 60.000 ευρώ. Στην περίπτωση που συγκεντρωθούν λιγότερες υπάρχει πρόστιμο ίσο με το 22% της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρωθούν και αυτών που τελικά συγκεντρώθηκαν.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εξετασθούν διάφορα σενάρια - κίνητρα προκειμένου να ενταθεί το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων. Ωστόσο σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μέτρα που εξετάζονται και προβλέπουν:

• Την έκπτωση στον ΦΠΑ κατά 10%. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα ή θα χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων θα έχει για κάθε απόδειξη έκπτωση 10% επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ.

• Δώρα. Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών με δώρα όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά.

Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει ένα ποσό ή ένα δώρο είναι σημαντικό χωρίς μάλιστα να κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό. Βέβαια όλα αυτά τα κίνητρα που θα δοθούν θα συνοδευτούν και από υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά χρήση ή της πιστωτικής κάρτας ή της κάρτας αποδείξεων.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να χαμηλώσει το όριο συναλλαγών με πιστωτική κάρτα.