Συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

 

Ο Νίκος Κοκλώνης είναι ο ιδρυτής της Airfasttickets.gr, της ιστοσελίδας που επιλέγουν χιλιάδες χρήστες σε Ελλάδα και εξωτερικό για την οργάνωση του ταξιδιού τους, μίας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίες, με ετήσια αύξηση των χρηστών της και του τζίρου της. Τώρα ανοίγει τα φτερά της και για την Ασία με νέα γραφεία στο Χονγκ-Κονγκ ενώ ετοιμάζει εφαμρογές για κινητά και tablets  προκειμένου να προσεγγίσει ακόμη μεγαλύτερα κοινά. Ο κ. Κοκλώνης μας παρουσιάζει τα μυστικά της επιτυχίας της εταιρείας του και τις προοπτικές της.

 

-Πώς ξεκινήσατε την www.airfastickets.gr  και πώς αποφασίστε να δραστηριοποιηθείτε στο χώρο των κρατήσεων μέσω ιντερνετ.

Η Airfasttickets.gr ιδρύθηκε το 2009 με έμπνευση την αγάπη μας για τα ταξίδια, θέλοντας να δώσει μια απάντηση στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για οικονομικά πλην άριστα οργανωμένα ταξίδια. Είχαμε διακρίνει τη δυναμική του e-business από αρκετά νωρίς, δεδομένου ότι προσφέρει το πλεονέκτημα της ταχύτητας και της αμεσότητας στους καταναλωτές. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας με τη φιλική, προσωπική εξυπηρέτηση ενός ταξιδιωτικού γραφείου και κρίνοντας από το αποτέλεσμα τα έχουμε καταφέρει.

-Πόσοι είναι  σήμερα οι ενεργοί χρήστες της ιστοσελίδας και ποιος ο ρυθμός αύξησής τους φέτος. Ποιές είναι οι χώρες προέλευσης, κυρίως Έλληνες;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Απρίλιο του 2013 έχουμε 377.000 μηνιαίως, που αντιστοιχούν σε μία αύξηση της τάξεως του 88% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012. Αντίστοιχα έχουμε 1.2 εκατομμύρια page views τον Απρίλιο του 2013, έχοντας καταγράψει και σε αυτό το κομμάτι άνοδο της τάξεως του 104% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012. Στρατηγικά στοχεύουμε στην καθιέρωσή μας ως μια εταιρία που εξυπηρετεί τους λάτρεις των ταξιδιών παγκοσμίως. Μπορεί να είμαστε αμιγώς ελληνική εταιρία, αλλά μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουμε ικανοποιημένους πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και διάφορες χώρες της Ευρώπης.

-Ποια καταναλωτική ανάγκη καλύπτετε και ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό σας;

Η Εγγύηση Καλύτερης Τιμής που προσφέρουμε είναι κατά τη γνώμη μου το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Αν κάποιος πελάτης μας βρει το ξενοδοχείο ή το εισιτήριό του σε καλύτερη τιμή, του επιστρέφουμε χρήματα. Η δέσμευση αυτή μας επιβάλλει να δίνουμε καθημερινά τη μάχη της καλύτερης τιμής προς όφελος των πελατών μας. Δεν πρόκειται για μια απλή πολιτική τιμών, αλλά για διαρκή προσπάθεια που κάνουμε ώστε να γίνει το ταξίδι μέρος της καθημερινότητάς μας και όχι απρόσιτη πολυτέλεια για λίγους. Επικοινωνώντας κάποιος με την ομάδα της Airfasttickets, θα διαπιστώσει ότι φροντίζουμε να του προσφέρουμε τις καλύτερες επιλογές με βάση το budget και τις ανάγκες του, όπως θα έκανε ο προσωπικός του ταξιδιωτικός πράκτορας. Εν ολίγοις παντρεύουμε το εύρος των παραδοσιακών ταξιδιωτικών υπηρεσιών με την ταχύτητα και την ευελιξία και την ασφάλεια του διαδικτύου.

-Πόσα άτομα απασχολείτε σήμερα και σε πόσες πόλεις έχετε ήδη γραφεία; Υπάρχουν σχέδια για δημιουργία γραφείων σε άλλες πόλεις στον κόσμο;

Σήμερα η Airfasttickets απασχολεί περίπου 65 εργαζομένους στα γραφεία της στην Ελλάδα και στα γραφεία της στην Ευρώπη. Επίσης, διατηρούμε γραφεία στη Νέα Υόρκη, η οποία είναι το εφαλτήριο της δραστηριότητάς μας στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποί μας είναι η κινητήριος δύναμη για την εταιρία, συνεπώς βασιζόμαστε πολύ στη δημιουργικότητα, την αφοσίωση και τις νέες ιδέες των ανθρώπων μας. Ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε στην ομάδα μας στελέχη ικανά με γνώση και αγάπη για το ταξίδι. Η επέκταση και σε άλλες αγορές του εξωτερικού είναι στα άμεσα σχέδιά μας με επόμενο σταθμό των Χονγκ Κονγκ, όπου θα ανοίξουμε γραφείο στο πλαίσιο της στόχευσής μας για κυριαρχία στην ασιατική αγορά.

-Προσφέρετε περισσότερες επιλογές ή καλύτερες τιμές από άλλα πρακτορεία;

Μας ενδιαφέρει να δίνουμε λύσεις σε όλα όσα απασχολούν τον ταξιδιώτη. Συνεπώς, δε δίνουμε βαρύτητα σε ένα μόνο στοιχείο του ταξιδιού έναντι κάποιου άλλου. Το ταξίδι ξεκινάει από τη στιγμή που το ονειρεύεται κάποιος και απευθύνεται σε εμάς. Από εκεί και έπειτα μας ενδιαφέρει να απολαύσει την προετοιμασία του ταξιδιού, να του παρέχουμε πολλές επιλογές, να εκπλαγεί ευχάριστα από τις τιμές μας και να αισθανθεί ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σιγουριά. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω σκιαγραφεί έναν πραγματικά ικανοποιημένο πελάτη της Airfasttickets.

-Ποιά είναι τα σχέδιά σας σε σχέση με νέους προορισμούς; Πρόκειται να αναπτυχθείτε στην αγορά της Ασίας;

Σαφώς μας ενδιαφέρει, όπως προανέφερα. Πιστεύουμε ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να το πράξουμε. Μια εταιρία όπως η Airfasttickets έχει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου όλοι ταξιδεύουμε πιο συχνά και οι αποστάσεις καταργούνται. Δεν υπάρχουν σύνορα στο επιχειρείν, ούτε όρια στο πόσο μακριά μπορούμε να πάμε. Άρα να περιμένετε και άλλες ειδήσεις γύρω από την Airfasttickets στο άμεσο μέλλον.

-Υπάρχουν σχέδια για δημιουργία εφαρμογής για ταμπλέτα ή κινητό;

Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και σύντομα θα παρουσιάσουμε το mobile app μας, καθότι τα tablets και smartphones έχουν διεισδύσει εντυπωσιακά στη ζωή μας. Τολμώ να πω ότι έχουμε επενδύσει πολλά σε αυτό τον τομέα και ότι το αποτέλεσμα που θα δείτε μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι πρωτοποριακό και απίστευτα εύχρηστο.

-Υπάρχουν σχέδια για νέες συνεργασίες; 

Είμαστε μια εταιρία ανοιχτή στις νέες συνεργασίες και στις νέες ιδέες διαχρονικά. Όσοι συμμερίζονται τη φιλοσοφία και το όραμά μας για το ταξίδι, καθώς επίσης και την πεποίθησή μας ότι μπορούμε να ενώσουμε πολλές αγορές με παρανομαστή την άρτια οργάνωση ενός ταξιδιού, είναι ευπρόσδεκτη στην ομάδα μας. Είτε πρόκειται για νέα στελέχη, είτε για συνεργασίες με άλλα ταξιδιωτικά γραφεία, ως άνθρωποι του ταξιδιού έχουμε το μυαλό και τις προοπτικές μας πάντα ανοικτές.

-Ποιος ήταν  ο τζίρος της εταιρείας το 2012 και ποιος αναμένεται το 2013;

Το 2012, η εταιρία σημείωσε τζίρο 7.914.335 ευρώ, ο οποίος αποτυπώνει την αλματώδη ανάπτυξή της. Λόγω της στρατηγικής επικοινωνίας, των αλλαγών που επίκεινται και των επιχειρηματικών κινήσεών μας, σε άλλες αγορές, εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα του 2013 θα είναι αξιοσημείωτα ανοδικά. Η εκτίμησή μας κυμαίνεται σε 8.489.553 ευρώ.