Προτάσεις για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας, αλλά και για επενδύσεις στις δύο χώρες παρουσιάστηκαν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο "Η Κροατία στην ΕΕ. Μεγαλώνουμε – Δυναμώνουμε Μαζί: Νέα Εποχή για το Διμερές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο", που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Οι εκπρόσωποι εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς για τις προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας που αναδύονται για το ελληνικό και κροατικό επιχειρείν, με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών Χριστίνα Σακελλαρίδη χαιρέτισε την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες "σε μία νέα εποχή για το διμερές και διαπεριφερειακό εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή". Όπως τόνισε, "παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κροατία μειώθηκαν την τελευταία 5ετία, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ άρει εμπόδια και πιθανές αμφιβολίες ρίσκου συναλλαγών", υπογραμμίζοντας ότι "η κοινή πίστη των δύο χωρών στην ευρωπαϊκή τους προοπτική δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να θέσουμε εξ αρχής ισχυρές βάσεις εμπορίου και να χαράξουμε κοινές πολιτικές ενίσχυσης του επιχειρείν".

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, οικοδεσπότης αυτής της εκδήλωσης, επεσήμανε ότι "όταν οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν, η ΕΕ αντιδρά θετικά και προχωρά στην ένταξη των χωρών αυτών. Αυτό έγινε και με την Κροατία. Και τότε δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις όλων των χωρών της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι πλέον, μέσα από πρακτικές κινήσεις, όπως η σημερινή εκδήλωση, να αναδείξουμε τα πρακτικά οφέλη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα της οποίας οι εξαγωγές προς την νεοεισέλθουσα στην ΕΕ, Κροατία, υστερούν πολύ, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες".

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας –Κροατίας

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κροατία ακολουθούν φθίνουσα πορεία την τελευταία πενταετία και μάλιστα πέρυσι σημείωσαν την χειρότερη επίδοση των τελευταίων ετών, με συνολική αξία 39,57 εκατ. ευρώ, έναντι των 193,47 εκατ. ευρώ του 2008, ήτοι μειώθηκαν κατά 32,8%. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει στην 61η θέση της κατάταξης των αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, για το 2012, με το μερίδιο της Κροατίας να υποχωρεί στο 0,14% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η Κροατία βρίσκεται στην 56η θέση (από την 54η στην ίδια περίοδο του 2012), με τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την εν λόγω χώρα να διαμορφώνονται στα 10,7 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα με τις εξαγωγές, η Ελλάδα εισάγει συνεχώς περισσότερα προϊόντα από την Κροατία την τελευταία 5ετία. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση κατά 36,7%, στα 80 εκατ. ευρώ το 2012 από 22,91 εκατ. ευρώ το 2008. Πλέον, η Κροατία βρίσκεται στην 57η θέση των χωρών από τις οποίες εισάγει προϊόντα η Ελλάδα (0,17% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών).

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το εμπορικό ισοζύγιο μετατράπηκε για πρώτη φορά σε αρνητικό το 2012 για την Ελλάδα (-40,45 εκατ. ευρώ), με τις ελληνικές εξαγωγές να καλύπτουν μόλις το 49,45% των εισαγωγών από την Κροατία.

Η Ελλάδα εξάγει προς την κροατική αγορά κυρίως βιομηχανικά προϊόντα (σε ποσοστό 53,87% του συνόλου των εξαγωγών), αγροτικά προϊόντα (σε ποσοστό 22,64%) και καύσιμα (18,31% του συνόλου). Στον αντίποδα, η χώρας μας εισάγει από την Κροατία, καύσιμα (45% των εισαγωγών από την Κροατία), αγροτικά προϊόντα (38,13%) και βιομηχανικά προϊόντα (10,98%).

Στην Κροατία δραστηριοποιούνται σημαντικοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (καύσιμα), η Coca-Cola 3 Ε (αναψυκτικά, χυμοί), ο Όμιλος Μαρινόπουλοι (Marks & Spencer Croatia), ο Όμιλος Κυριακούλη (Yachting), οι Ευρωσύμβουλοι και άλλοι στους τομείς του τουρισμού, της ένδυσης κα.