Πισσαρίδης: Κυβερνητική παρέμβαση κατά της νεανικής ανεργίας

Πισσαρίδης: Κυβερνητική παρέμβαση κατά της νεανικής ανεργίας

Την οδό της κυβερνητικής παρέμβασης θεωρεί απαραίτητη για την ανάσχεση της νεανικής ανεργίας, ιδίως στις χώρες που μαστίζονται από ύφεση, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χρήστος Πισσαρίδης.

Σε διάλεξή του σήμερα στο ΚΕΠΕ, ο κ. Πισσαρίδης επεσήμανε την ύπαρξη ανελαστικών παραμέτρων σε ό,τι αφορά στην αύξηση της νεανικής ανεργίας στις χώρες εκείνες που πλήττονται από ύφεση.

«Όταν η ανεργία στην Ισπανία και την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 16%, η νεανική ανεργία αυξήθηκε κατά 32%. Όταν όμως η ανεργία αυξήθηκε στη Δανία κατά 3,5%, η νεανική ανεργία αυξήθηκε μόνον κατά 7%», ανέφερε ο κύπριος οικονομολόγος, επισημαίνοντας την ύπαρξη δομικών αγκυλώσεων στις διάφορες οικονομίες καθώς και ότι το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στην κατ' αναλογία υψηλότερη νεανική ανεργία σε χώρες με ύφεση.

Ο κ. Πισσαρίδης εκτιμά πως μολονότι η νεανική ανεργία είναι εξ' ορισμού υψηλότερη της συνολικής, καθώς στις νεαρές ηλικίες απουσιάζει η γνώση και εμπειρία που συνοδεύει τις μεγαλύτερες καθιστώντας έτσι ευχερέστερη την ανάκτηση απασχόλησης, η ύπαρξη συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής για την τόνωση της νεανικής απασχόλησης μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο