Η ευρωζώνη είναι πιθανό να έχει μία μακρά περίοδο βραδείας οικονομικής ανάπτυξης και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή για πολύ χρόνο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο.

Σύμφωνα με το γραπτό κείμενο ομιλίας που θα κάνει στη Σιγκαπούρη, ο κ. Κονστάντσιο άσκησε επίσης κριτική στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλείσιμο προβληματικών τραπεζών, λέγοντας ότι η νέα αρχή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση.

«Οι αναπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα η Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μία μακρά περίοδο βραδείας ανάπτυξης που θα δοκιμάσει την ποιότητα των θεσμών μας», αναφέρει το κείμενο της ομιλίας, ενώ σημειώνεται ότι «η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ακόμη μία επώδυνη κρίση ανισορροπιών, χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού και χαμηλής ανάπτυξης». Ο κ. Κονστάντσιο είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα αποσύρει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και τους πληθωριστικούς κινδύνους, που σημαίνει ότι η νομισματική πολιτικής πρέπει να παραμείνει χαλαρή για μεγαλύτερη χρονική περίοδο», σημείωσε. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι αν και οι τράπεζες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ακόμη μετωπικούς κινδύνους, είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι συνήθως αναγνωρίζεται και η κατάσταση τους θα βελτιωθεί με τη σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση.