Οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον σχετικά με μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έθεσαν τις βάσεις για πιο ουσιώδεις συζητήσεις τον Οκτώβριο, όταν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συναντηθούν για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σήμερα.

Ο Ντάνιελ Μαλένι, επικεφαλής διαπραγματευτής της αμερικανικής πλευράς, δήλωσε ότι οι ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν συζητήθηκαν στον πρώτο γύρο των διμερών επαφών αυτή την εβδομάδα, καθώς συζητώντας παράλληλα, εκτός των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Από την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έργο που επιτελέστηκε αυτή την εβδομάδα ήταν πολύ παραγωγικό», είπε ο Ιγνάθιο Γκαρθία Μπερθέρο, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ. 

«Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή έχει την δυναμική να μεταμορφώσει τις οικονομίες μας», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να καταλήξουν σε μια συνεκτική συμφωνία εμπορίου ως το 2014, ώστε να εξαλειφθούν οι εναπομείναντες δασμοί και να εκμηδενιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για το εμπόριο σε όλους τους τομείς, από τη γεωργία ως τα χημικά προϊόντα και τις υπηρεσίες.