Η Ελλάδα έχει διανύσει περίπου τη μισή διαδρομή του μαραθωνίου για την έξοδο από την κρίση ωστόσο το δεύτερο μισό μπορεί να είναι πιο επίπονο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Όπως ισχυρίζεται, σε καμιά περίπτωση το χρέος δεν μπορεί να εξαλειφθεί με τη δημιουργία νέου χρέους, κάτι που αποτελεί ουτοπία, όπως δεν μπορεί να ισχύσει και μια θεωρία για ανάκαμψη μέσα από ελλείμματα.

Ο ίδιος δηλώνει πως είχε εξοργιστεί με τις παλινωδίες των ελληνικών κομμάτων, με την ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος, πράγματα που, όπως είπε, ζημίωσαν την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, ωστόσο σημείωσε πως αν η Αθήνα πετύχει να έχει φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα είναι μια καλή είδηση και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά.

Μάλιστα προσθέτει πως εάν η Ελλάδα μειώσει τώρα και το εργασιακό κόστος κατά ένα 10% και γίνει με τον τρόπο αυτό ανταγωνιστικότερη, θα είναι κάτι επίσης εντυπωσιακό.

Ο Τ. Βάιγκελ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η Νομισματική Ένωση υπήρξε στην κρίση μια πολύ σημαντική «άγκυρα», χωρίς την οποία θα είχε διαλυθεί η Ευρώπη, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι μερικά θα μπορούσαν ίσως να έχουν γίνει ταχύτερα.

Πάντως, όπως παρατηρεί, υπήρξαν αναγκαία τα προγράμματα βοήθειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, συνοδευόμενα από μια ανάλογη επίβλεψη και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Κατά την άποψή του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα «αυτονομήθηκε» με τις κερδοσκοπικές και στοιχηματικές δραστηριότητες, αποκομίζοντας κέρδη που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την παραγωγή της πραγματικής οικονομίας, ενώ δημιουργήθηκε ένα «τέρας», όπως το είχε αποκαλέσει ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Χ. Κέλερ.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βάιγκελ, τώρα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει κατάλληλη επίβλεψη και ρύθμιση των χρηματαγορών που έλειπε τα τελευταία δέκα χρόνια.