Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Σαν βόμβα έχει πέσει στον εμπορικό κόσμο η είδηση ότι η τρόικα ζητά επιμόνως να απελευθερωθούν οι συμβάσεις ενοικίου για τα επαγγελματικά ακίνητα. Η εκτίμηση πως αυτό θα είναι η χαριστική βολή για τον κλάδο όπου τα χρόνια της κρίσης βλέπει το ένα μαγαζί μετά το άλλο να βάζει λουκέτο ακούγεται από πολλούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν αυτήν την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας  οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χώρα μας ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων και την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που ορίζει το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διώξουν τους ενοικιαστές - επιχειρηματίες από τα καταστήματα ή τα γραφεία που μισθώνουν, πέραν κάποιων εξαιρέσεων.

Ο Νίκος Γιαννέτος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπέυθυνος επικοινωνίας Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών μιλώντας στο newpost είπε πως με δεδομένο ότι ο χρόνος ζωής των επιχειρήσεων έχει μειωθεί δραματικά τότε πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα στην επιχειρηματικότητα και το εμπόριο.

«Τη μίσθωση ενός ακινήτου ακολουθεί μια μεγάλη επένδυση και χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ώστε η επιχείρηση να κάνει απόσβεση και να αποκτήσει κερδοφορία. Η μείωση αυτού του χρόνου εξαναγκάζει σε αδυναμία των επιχειρήσεων για απόσβεση».

Το μέτρο αυτό λέει ο κ. Γιαννέτος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για άλλα όπως η επιστροφή του «αέρα» που τώρα έχει καταργηθεί λόγω κρίσης.

«Η προοπτική αυτή θα οδηγήσει σε διμερείς σχέσεις ενοικιαστών με ιδιοκτήτες έξω και πέρα από τον νόμο. Εάν η μείωση του χρόνου εμπορικής μίσθωσης συνοδευόταν από επιχειρηματολογία θα είχε ενδιαφέρον ωστόσο η λογική της δημιουργικής καταστρφής δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι ο νόμος των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων ορίζει σήμερα 12ετή ισχύ των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και των γραφείων και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον επιχειρηματία θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 μηνών. Αν δεν καταγγελθεί το μισθωτήριο, μέσα σε εννέα μήνες μετά το πέρας της 12ετίας, τότε αυτόματα παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 16.