«Ασπίδα» κατά των χειροπέδων και των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων θα είναι για όσους έχουν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και «μαύρο χρήμα» η άμεση καταβολή προστίμων σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που αποσκοπεί στην άμεση συγκέντρωση εσόδων.

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», οι φοροφυγάδες, εφόσον εντός 20 ημερών πληρώσουν τοις μετρητοίς πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές (ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, Τελωνεία)  «απεγκλωβίζονται» από την τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

H συγκεκριμένη διάταξη συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο οποίος, όπως έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο, κατατίθεται στο Κοινοβούλιο στις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με το νέο καθεστώς το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει αφενός να φέρει χρήμα στα δημόσια ταμεία ώστε να περιορίσει την τεράστια τρύπα στα φορολογικά έσοδα.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να απλοποιηθεί το ισχύον καθεστώς γιατί δεν είναι λειτουργικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις περιπτώσεις που το προϊόν της φοροδιαφυγής, δηλαδή τα αδήλωτα εισοδήματα, αξιοποιηθεί για αγορές περιουσιακών στοιχείων, προκύπτει «μαύρο χρήμα» και επιλαμβάνεται η Αρχή, γεγονός που οδηγεί σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και μηδενικές εισπράξεις.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Αρχή δεν έχει καν το δικαίωμα να άρει τις δικές της αποφάσεις για κατασχέσεις ακόμη κι αν πιστεύει πως έτσι θα διευκολύνει την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο.

Προσθέτει δε ότι αυτό που ενδιαφέρει το Δημόσιο είναι να μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα που επιβάλλει και να ρευστοποιούνται άμεσα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ώστε να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Το ζητούμενο δεν είναι να πάει κάποιος φυλακή, αλλά να καταβάλει αυτά που χρωστά στο Δημόσιο», καταλήγει.

Tην ίδια στιγμή, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δρομολογεί τη δημιουργία Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών ώστε να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια που ασφυκτιούν υπό το βάρος χιλιάδων φορολογικών και άλλων υποθέσεων.