Πρόωρη συνταξιοδότηση, μεταθέσεις, αλλά ακόμη και απολύσεις προβλέπει το σχέδιο του ιταλικού υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Πως σκέφτεται η Ιταλία να λύσει το πρόβλημα των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων;

Σύμφωνα με τον υπουργό δημόσιας διοίκησης Ντ’ Αλία, είναι 7.800 εκ των οποίων το  40% θα οδηγηθεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ οι υπόλοιποι  ή θα δεχθούν να μετατεθούν σε άλλους τομείς του δημοσίου ή θα πρέπει να απολυθούν.

Η κυβέρνηση Λέτα προσπαθεί, αυτές τις εβδομάδες, να καθορίσει κριτήρια κοινής αποδοχής με τα συνδικάτα, για να περιορισθούν, κατά το δυνατόν, αντιδράσεις και απεργίες.

Συνολικά, στην Ιταλία, οι υπάλληλοι της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια, μεγάλο μέρος των οποίων απασχολείται στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι, συχνά, και υπερχρεωμένη.
Μέτρα εντός του Αυγούστου

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεγάλο ποσοστό των υπεράριθμων εργαζομένων βρίσκεται στο ιταλικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων Inps, στο εθνικό ίδρυμα στατιστικής Istat και στον ιταλικό οργανισμό πολιτικής αεροπορίας Enac.

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν αμέσως την μετάθεση που τους προτείνεται, θα έχουν δυο χρόνια περιθώριο- με το 80% του βασικού μισθού- για να ζητήσουν έναν νέο τομέα εργασίας που να τους ικανοποιεί και να μπορεί, όντως, να τους απορροφήσει.

Αν δεν το πράξουν μέσα στο διάστημα αυτό είκοσι τεσσάρων μηνών, η εναλλακτική θα είναι η απόλυση.
Τα πρώτα επίσημα μέτρα αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση Λέττα μέσα στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.