Ένα βρετανικό ινστιτούτο μελετών ανακοίνωσε σήμερα ότι προκηρύσσει διαγωνισμό για το καλύτερο σχέδιο εξόδου της Γηραιάς Αλβιώνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον νικητή να κερδίζει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (ΙΕΑ) δικαιολόγησε την πρωτοβουλία του σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για την περίπτωση που οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί να διοργανώσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για το θέμα αυτό.

"Είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια δημόσια συζήτηση με αντιπαράθεση επιχειρημάτων προτού ληφθεί μια τέτοια απόφαση", δήλωσε ο Νάιτζελ Λόσον, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και μέλος της επιτροπής που θα απονείμει το βραβείο "Brexit" – ονομασία που προκύπτει από τις λέξεις Britain και exit.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε μεμονωμένα πρόσωπα, ομάδες και ινστιτούτα.

«Μέχρι σήμερα οι συζητήσεις έχουν υποκινήσει πάθη αλλά δεν έχουν ρίξει φως στο θέμα. Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε το πολιτικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να φύγει από την ΕΕ», εξήγησε ο Λόσον.

Το γεγονός ότι το χρηματικό έπαθλο θα δοθεί σε ευρώ και όχι σε λίρες συμβολίζει την άποψη της κριτικής επιτροπής ότι η έξοδος από την ΕΕ θα πρέπει να στρέψει την Βρετανία σε μια ανοιχτή αγορά και όχι να την περιορίσει στην εσωτερική αγορά της και να την οδηγήσει στην εσωστρέφεια.

Τον Ιανουάριο ο Κάμερον είχε ανακοινώσει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ και στη συνέχει, εφόσον επανεκλεγεί στις εκλογές του 2015, να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, μέχρι το 2017. Ωστόσο, πολλοί ευρωσκεπτικιστές εντός του Συντηρητικού κόμματος, θορυβημένοι και από τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το αντιευρωπαϊκό, λαϊκιστικό κόμμα UKIP, ζητούν να οργανωθεί νωρίτερα το δημοψήφισμα ή τουλάχιστον να δοθούν εγγυήσεις για τη διεξαγωγή του.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, το 35% των Βρετανών θέλει να διεξαχθεί άμεσα το δημοψήφισμα και το 43% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.